ICCO & Kerk in Actie maken 300.000 euro vrij voor noodhulp in Ethiopië

24/09/2008 10:43

ICCO

Ontwikkelingsorganisaties ICCO & Kerk in Actie stellen 300.000 euro beschikbaar voor noodhulp aan de droogte geteisterde gebieden in Ethiopië. Voor de tweede achtereenvolgende keer is het regenseizoen uitgebleven in de Hoorn van Afrika. Daarnaast is de regio ook nog eens sterk getroffen door de stijgende voedselprijzen, waardoor alleen al in Ethiopië tien miljoen mensen met de hongerdood worden bedreigd.

Het geld zal gebruikt worden om zes maanden lang 6.000 mensen in Ethiopië van voedselpakketten met onder andere granen, bonen en olie te voorzien. Daarnaast zal er voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven speciaal proteïnerijk voedsel geleverd worden. "Er is zo weinig voedsel, dat mensen hun zaaigoed voor de volgende zaaiperiode opeten", schetst ICCO & Kerk in Actie medewerker Susan Schuren de situatie. De bijdrage van ICCO & Kerk in Actie wordt ook besteed aan nieuw zaaigoed om de hulp te verduurzamen.

Belangrijkste oorzaken van de enorme droogte zijn het uitblijven van twee regenseizoenen. Ethiopië is een van de armste landen ter wereld, waar veel mensen op het bestaansminimum leven. "Eén misoogst is voldoende om een grote groep mensen in hun bestaan te bedreigen. Door extreem hoge voedselprijzen kunnen de misoogsten niet worden gecompenseerd door het kopen van voedsel", aldus Schuren. Ook de veestapels zijn gedecimeerd door water- en voedseltekorten.

ICCO & Kerk in Actie werken in Ethiopië samen met de noodhulptak van de Orthodoxe kerk van Ethiopië die met behulp van hun veldkantoren die hulp verspreiden. Kerk in Actie roept kerkelijke gemeenten in Nederland op in actie te komen voor Ethiopië.

http://www.icco.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,