Persberichten stad Utrecht, 10.30 uur

Utrecht, 24-09-2008

Slingerend de kruising op

UTRECHT Een fietser viel in de vroege ochtend van woensdag 24 september op door zijn rijgedrag. Hij bleek behoorlijk diep in meerdere glaasjes te hebben gekeken.

Rond 04.10 uur zagen agenten dat een fietser door rood licht slingerend de kruising van de Amsterdamsestraatweg met de Marnixlaan opreed, dit ondanks dat daar redelijk wat verkeer reed. Wonderwel werd de fietser niet aangereden.

De agenten zetten de fietser, een 18-jarige jongeman uit Maarssen, verderop aan de kant om hem te bekeuren voor het door rood rijden. Daarbij bleek dat de Maarssenaar kennelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Met hem werd daarom afgesproken dat hij verder zijn weg lopend zou vervolgen. Na enkele honderden meters stapte hij echter weer op de fiets. Daarop werd hij aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 695 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol.

Tas gestolen

UTRECHT Een vrouw werd op dinsdagavond 23 september van haar tas bestolen.

Rond 23.15 uur fietste een 31-jarige vrouw uit Utrecht over de Amsterdamsestraatweg in de richting van het centrum. Vlakbij het Oppenheimplein werd zij ingehaald door een scooter met daarop twee jongens. Eén van de jongens griste de tas van de vrouw uit haar fietsmandje en de jongens gingen ervandoor over het Oppenheimplein.

Het slachtoffer zette met een fietser die getuige was geweest van de diefstal de achtervolging op de verdachten in, maar de verdachten waren veel sneller en wisten te ontkomen.

Aan de getuige die de diefstal heeft gezien en achter de twee verdachten aan fietste en aan andere getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht-noord op telefoonnummer 0900-8844.

Voetgangers aangereden

DE MEERN Twee voetgangers raakten op dinsdagavond 23 september gewond toen hij door een auto werd aangehouden. Eén van hen moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Rond 20.45 uur stapte een 65-jarige man uit Alphen aan den Rijn op een parkeerplaats aan de Haarlerberg in zijn auto. Hij reed in de richting van de uitrit van de parkeerplaats, maar zag daarbij twee voetgangers, een 66-jarige vrouw en haar 69-jarige man beiden uit De Meern, over het hoofd. Beiden werden aangereden en vielen. Daarbij kwam de 69-jarige man onder de auto terecht. Hij liep letsel aan zijn hoofd, armen en benen op en werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. De vrouw liep licht letsel aan haar hoofd op en werd ter plaatse behandeld.

De Alphenaar moest een blaastest afleggen en bleek niet te veel te hebben gedronken. Vermoedelijk doordat het erg donker was op de parkeerplaats heeft hij de twee voetgangers over het hoofd gezien. Door de Verkeerspolitie Utrecht is ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Fietsendieven

UTRECHT Twee jongemannen werden op dinsdagavond 23 september aangehouden op verdenking van fietsendiefstal.

Rond 19.45 uur zag een agent dat twee mannen op het Waterhoenhof bij een fiets aan het rommelen waren en vervolgens op die fiets wegreden. De twee stopten op de Albatrosstraat en zetten de fiets daar tegen de gevel. Agenten spraken het tweetal aan en zagen dat het AXA-ringslot van de fiets open stond, terwijl de sleutel niet in het slot zat. Daarop werd het tweetal, beiden 18 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, aangehouden. Eén van hen had een AXA-moedersleutel bij zich. De fiets en de sleutel werden in beslag genomen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Wisseltruc

UTRECHT Mede dankzij de medewerking van meerdere burgers kon de politie op dinsdagmiddag 23 september een verdachte van een wisseltruc aanhouden.

Rond 13.40 uur kreeg de politie de melding dat een man bij een winkel aan de Amsterdamsestraatweg middels een wisseltruc 60 euro had buitgemaakt en er in een auto in de richting van het Paardenveld vandoor was gegaan.

Agenten gingen ter plaatse en zagen dat hen de betreffende auto over de Amsterdamsestraatweg tegemoet kwam. Zij keerden en gingen achter de automobilist aan, die met hoge snelheid de Betlehemstraat in was gereden. De vluchtende verdachte viel door zijn snelheid kennelijk zo op, dat de achtervolgende agenten door meerdere burgers werden gewezen welke kant de auto opreed. De verdachte, een 24-jarige Roemeen, gaf zijn vlucht uiteindelijk op de Kerksstraat bij de Oudenoord op. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en het geld werd in beslag genomen.

Verdachte verwondt zichzelf

UTRECHT Een man raakte op dinsdagavond 23 september gewond toen hij een raam insloeg. Hij werd aangehouden voor vernieling.

Rond 19.00 uur hoorden bewoners van een woning aan het Jansveld dat de hond van de benedenburen, een winkel, al enige tijd aan het blaffen was. Zij keken uit het raam en zagen een man voor het pand staan, die tegen de hond aan het schreeuwen was. De bewoner riep uit het raam dat de man weg moest gaan. De man deed dat echter niet en bleef schreeuwen. Daarop ging de bewoner naar beneden en sprak de man aan. De man bleef verbaal agressief en kwam vervolgens met een metaal voorwerp op de bewoner aflopen. Hij sloot de deur, waarop de man met het voorwerp een ruit insloeg. Daarbij liep hij verwondingen aan zijn hand op.

De politie werd gewaarschuwd en de verdachte, een 29-jarige man uit Utrecht, werd aangehouden voor vernieling. De bewoner deed aangifte.

De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en daar door een ambulancebroeder onderzocht. Hij werd vervolgens voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat hij een gescheurde pees in zijn hand had opgelopen. Na behandeling werd de verdachte weer naar het politiebureau overgebracht. Tegen hem is proces-verbaal voor vernieling opgemaakt. Het is onbekend waarom de verdachte de hond uitdaagde.

Tientallen door rood

UTRECHT De politie heeft dinsdagmiddag op het Smakkelaarsveld een controle uitgevoerd op fietsers die het rode verkeerslicht negeren.

Tussen13.30 uur en 15.00 uur werden in totaal 27 fietsers bekeurd omdat zij door het rode verkeerslicht reden.

Aangehouden voor winkeldiefstal

UTRECHT Bij een winkel aan de Roelantdreef heeft de politie dinsdagmiddag een man aangehouden die een broek had gestolen.

Rond 17.05 uur kreeg de politie een melding dat bij een winkel aan de Roelantdreef een man was aangehouden omdat hij kleding had gestolen. De man bood verzet en wilde weglopen. Ter plaatse troffen agenten een groep jeugd voor de deur van de winkel. Nadat iedereen was weggestuurd, werd een 22-jarige man uit Utrecht aangehouden.

De man had geprobeerd een dure spijkerbroek te stelen door de beveiliging uit de broek te verwijderen. De man had echter niet in de gaten dat er nog een beveiligingslabel in de broek zat. Hierdoor ging alsnog het alarm af. De Utrechter werd voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Man aangehouden op gestolen fiets

UTRECHT De politie heeft dinsdagmiddag een man aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed.

Tijdens de surveillance zagen agenten op de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Plantage een man op een fiets tegen de richting in rijden. Tevens werd gezien dat het slot van de fiets onklaar was gemaakt. De 22-jarige man uit Utrecht werd aan de kant gezet en de fiets werd gecontroleerd. Toen de agenten de fiets op de kop hadden gezet om het framenummer te controleren, zag de verdachte kans weg te rennen. Na een korte achtervolging werd hij aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. De fiets bleek in mei dit jaar in Utrecht te zijn gestolen.