FNV

23-9-2008

`Kilometervergoeding moet omhoog'

FNV Bouw gaat wellicht actie voeren voor een hogere kilometervergoeding, als het kabinet in het najaarsoverleg niet met toezeggingen komt. De bond wordt overspoeld met klachten van leden die van de auto afhankelijk zijn om op hun werk te komen.

De problemen spelen ook in andere sectoren met werktijden die het onmogelijk maken met het openbaar vervoer naar en van het werk te reizen, zoals de zorg en de politie. De FNV als geheel heeft dan ook besloten van de verhoging van de belastingvrije voet (nu 19 cent per kilometer) een aandachtspunt te maken voor het najaarsoverleg met het kabinet, begin oktober.

Volgens woordvoerder Hans Walthie van FNV Bouw vormt de sterke verhoging van de benzineprijzen de aanleiding voor de eis, maar ook het feit dat de kilometervergoeding al vijf jaar niet is aangepast. "Het gat tussen de uitgaven voor de auto en de vergoeding is te groot geworden. Mensen gaan niet naar hun werk om er geld op toe te leggen. Dus fiscus, doe wat!"

Welke acties FNV Bouw overweegt, wil Walthie nog niet zeggen. "Die zijn nog in ontwikkeling. Uiteraard doen we dat ook in overleg met onze achterban en met de andere bonden."

De ANWB drong eerder ook al aan op verhoging van de kilometervergoeding, van 19 naar 22 cent.