Mobiel bankieren: CGAP helpt de markt in 2012 naar een bereik van 25 miljoen mensen

24/09/2008 12:07

PR Newswire

NEW YORK, September 24 /PRNewswire/ --
De wereldwijde kennisbank voor microfinancieringen CGAP verbindt zich vandaag voor vier jaar aan het identificeren, financieren, onderzoeken en promoten van technologische bankdiensten voor 25 miljoen mensen in 20 landen. Algemeen directrice van CGAP Elizabeth Littlefield zal het plan tijdens het "Mobile Banking Call to Action", georganiseerd door het Clinton Global Initiative, bekendmaken.

"Het huidige systeem waarin banken in fysieke gebouwen gevestigd zijn, heeft zijn beperkingen. Met mobiele diensten en een lokale vestiging die zorgdraagt voor contanten, kan mobiel bankieren ieder dorp en iedere gemeenschap in ontwikkelingslanden bereiken," aldus Littlefield. "Met behulp van technologie kunnen we miljoenen arme mensen, die tot op heden buiten het formele financiële systeem vielen, bereiken", voegde ze hieraan toe.

Het plan is een voortzetting van vijf jaar werk aan mobiel bankieren en microfinanciën. Gedurende deze vijf jaar heeft de CGAP dienst gedaan als adviseur en vormgever van projecten met een tiental aanbieders in Azië, Afrika, en Latijns-Amerika en heeft het in tien landen diepgaande beleidsbeoordelingen verricht. Hieruit zijn een serie door CGAP gepubliceerde whitepapers ontstaan die gericht zijn op bedrijfsmodellen, behoeften van klanten en regulatorische omstandigheden. De vrijgevige Bill and Melinda Gates Foundation steunt dit werk sinds 2006.

"We zijn vol goede moed en motivatie de uitdagingen aan te gaan en de mogelijkheden van mobiel bankieren optimaal in te zetten om levens te veranderen. Dit houdt een beter begrip van de behoeften en wensen van arme klanten in, het helpen van regelgevende instanties een evenwicht te vinden tussen de bescherming van de consument en innovatie en de samenwerking met telefoniebedrijven en banken om uitvoerbare bedrijfsmodellen te creëren", aldus Littlefield.

Bij het behandelen van deze kwesties verbindt de CGAP zich tot het financieren en adviseren van microfinancieringsinstellingen, banken en aanbieders van mobiele telefonie met US$ 10 miljoen bij het zoeken naar goed werkende bedrijfsmodellen, het onderzoeken van de behoeften van arme en kwetsbare mensen voor een aantal diensten, vooral met betrekking tot hun spaargeld, en regelgevende instanties voor telecommunicatie en het bankwezen in alle ontwikkelingslanden hierbij betrekken.

Speciale aandacht zal gericht worden op de landen: Afghanistan, Bangladesh, Brazilië, Congo, Ecuador, Egypte, Ghana, India, Kenia, de Maldiven, Mexico, Mongolië, Pakistan, de Filippijnen, Rusland, Senegal, Zuid-Afrika, Tanzania, Oeganda, and Zambia.

De CGAP (The Consultative Group to Assist the Poor: de adviserende groep voor hulpverlening aan armen) is 's wereld belangrijkste bron voor de bevordering van microfinanciën. De CGAP voorziet de financiële sector, overheden en beleggers van objectieve informatie, deskundige meningen en innovatieve oplossingen om de toegang tot financiën voor arme mensen over de hele wereld effectief uit te breiden. Voor meer informatie gaat u naar www.cgap.org.

Website: http://www.cgap.org

Una Gallagher Pulizzi, +1-202-473-8869, upulizzi@worldbank.org, of Jim Rosenberg, +1-202-473-1084, jrosenberg@worldbank.org, beiden van CGAP


-