Filmmuseum gaat op grote schaal digitaliseren

24/09/2008 12:36

Filmmuseum

Winnaar van de door Filmmuseum uitgeschreven aanbesteding voor Filmdigitalisering is het bedrijf Thought Equity uit Denver. Van de acht bedrijven die reageerden, waarvan vier uit Nederland en vier uit het buitenland, haalde Thought Equity de meeste punten. Beoordeling vond plaats op de criteria prijs, service en kwaliteit, en communicatie en logistiek. Naast bestaande klanten als Paramount, Sony en National Geographic wordt het Filmmuseum voor Thought Equity een belangrijke partner. De komende jaren zal het bedrijf uit Denver duizenden uren Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en animatiefilms voor het Filmmuseum digitaliseren. Overigens hoeven de door Filmmuseum te scannen prints en negatieven Nederland niet te verlaten; Thought Equity komt voor de digitalisering naar Amsterdam.

Aanbesteding en inschrijvingen dienden te voldoen aan de strikte Europese regels voor een openbare aanbestedingsprocedure voor overheidsopdrachten. De door Thought Equity na de voorlopige gunning te doorlopen tests zijn de afgelopen maanden alle met goed gevolg afgelegd, waarmee de gunning nu definitief is. De scanning vindt plaats op 2K resolutie met encoderingen naar onder andere High Definition en standaard resolutie.

Digitalisering vindt plaats in het kader van het project 'Beelden voor de Toekomst'. Daarin werken Filmmuseum, Beeld en Geluid, Nationaal Archief, Kennisland, Centrale Discotheek Rotterdam en de Vereniging van Openbare Bibliotheken samen aan het redden en ontsluiten van het Nederlands audiovisueel erfgoed.

De aanbesteding Filmdigitalisering is de tweede grote aanbesteding die het Filmmuseum in het kader van Beelden voor de Toekomst publiceert. De eerste aanbesteding, die voor Filmconservering, werd gegund aan filmlab Cineco/Haghefilm in Amsterdam, met een kleiner, meer gespecialiseerd kavel aan het bedrijf Cineric in New York.

Twee vrouwen (Twice a Woman, 1979), George Sluizers Engelstalige verfilming van de roman van Harry Mulisch, is de eerste film die in het kader van Beelden voor de Toekomst door het Filmmuseum werd gerestaureerd. Deze nieuwe restauratie is op 16 november in Pathé Tuschinski te zien.

http://www.filmmuseum.nl