Veldhoven spil woninginbraken: zeven verdachten aangehouden

Veldhoven, 23-09-2008 o De Bovenregionale Recherche Zuid Nederland (BRZN) heeft maandag 22 september, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Bosch, zeven verdachten in Veldhoven aangehouden. De BRZN vermoedt dat zij op grote schaal bij woningen in Nederland hebben ingebroken en voor duizenden euro's aan goederen hebben ontvreemd. Naast de inbraken en insluipingen worden zij verder verdacht van heling, oplichting, gewelddadige berovingen en illegaal vuurwapenbezit.

Invallen en aanhoudingen

De BRZN is vanochtend binnengevallen bij zeven woningen in Veldhoven. Daarbij hielden zij zes Veldhovenaren (35, 20, 27, 23, 16, 20 jaar) en een 37-jarige plaatsgenote aan. Bij deze inval zijn zeven locaties doorzocht waaronder woningen van verdachten en twee schuurtjes. Tijdens de zoeking trof de BRZN onder andere sieraden, een vuurwapen en een imitatie-vuurwapen aan. Tevens werd een motor aangetroffen die vermoedelijk is gebruikt bij een gewelddadige beroving. Tot slot vond de BRZN in een schuurtje diverse witgoedapparatuur in de verpakking, die vermoedelijk van diefstal afkomstig is. Alle aangetroffen goederen zijn voor verder onderzoek in beslag genomen.

Woningen in het buitengebied doelwit

De BRZN vermoedt dat de zeven verdachten van februari 2008 tot en met heden betrokken zijn geweest bij ruim 20 woninginbraken in de provincies Zeeland, Brabant, Limburg en Gelderland. Met name vrijstaande boerderijen en woningen in het buitengebied waren daarbij het doelwit. De inbraken werden meestal overdag gepleegd. Daarbij slopen de verdachten binnen bij niet afgesloten woningen, braken zij in of maakten vermoedelijk gebruik van valse sleutels. Wanneer bewoners onverwacht thuis bleken te zijn, hadden zij diverse antwoorden klaar; men was op zoek naar spullen voor de rommelmarkt, een caravanstalling of vroegen of er hooi te koop was. Na de inbraak gingen de daders er meestal vandoor met geld, bankpassen en sieraden.

Onderzoek serie woninginbraken

De politie in Veldhoven startte in februari van dit jaar een onderzoek naar een serie woninginbraken. Toen bleek dat de verdachten actief waren in meerdere politieregio's, is de zaak in juni 2008 overgedragen aan de BRZN. In totaal werkten aan deze actie ruim 80 medewerkers mee, waaronder de Gezamenlijke Recherche Valkenswaard, de politie Veldhoven en diverse forensische rechercheurs.

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland

De BRZN richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. Het is een samenwerkingsverband van de zes politieregios in deze provincies. Beheersmatig is de BRZN ondergebracht bij Politie Brabant Zuid-Oost.