GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europees Parlement tast het vrije internet aan

Brussel, 24 september 2008 - Het Europees Parlement stemde vanmiddag voor het zogenoemde telecompakket, dat bestaat uit nieuwe regels voor de infrastructuur, marktoezicht en consumentenrechten bij het telefoon- en internetverkeer in Europa. GroenLinks stemde tegen het voorstel, omdat het negatieve consequenties kan hebben voor het internetverkeer in Europa.

Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vormt het aangenomen voorstel een hellend vlak richting totale controle op het internet door providers. Het geeft lidstaten de mogelijkheid aan internetproviders om te gaan controleren welke software een consument downloadt en wat de inhoud daarvan is.

Buitenweg: "De controle van het internetverkeer op het illegaal downloaden van software of muziek moet aan de politie worden overgelaten. Ik hoop daarom dat lidstaten bij het implementeren van deze nieuwe regels niet in de verleiding worden gebracht om de inhoud van het internet te gaan filteren. Als je muziek voor eigen gebruik downloadt, kan het toch niet zo zijn dat je daarvoor gestraft wordt door je voorgoed van het internet af te sluiten."

Het telecompakket bevat een aantal voordelen voor consumenten, zoals een compensatie aan internetgebruikers wanneer er storingen met hun verbinding zijn. Toch wegen deze voordelen volgens Buitenweg niet op tegen de nadelen. "Ik had graag voor alle consumentenvoordelen willen stemmen, maar ik vind het onaanvaardbaar om internetproviders verantwoordelijk te maken voor de inhoud van het internet. Daar was deze wetgeving ook niet voor bedoeld."

In Frankrijk wil president Sarkozy het zogaamde ´three strikes you´re out´-model in gaan voeren, waarbij internetproviders na drie overtredingen de betreffende internetgebruiker af moet sluiten. "Franse Europarlementariërs hebben zich er hard voor gemaakt om controle te laten uitvoeren door internetproviders, terwijl de nieuwe telecomwetgeving hoort te gaan over consumentenbescherming. Helaas heeft het Europarlement dat niet tegen gehouden", aldus Buitenweg.


--------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa