Partij van de Arbeid

Geen paspoort polygame migrant

24-09-2008 01:21

Voor migranten die in hun land van herkomst met meerdere vrouwen getrouwd zijn zal er in de nabije toekomst geen mogelijkheid meer zijn Nederlander te worden. Dat heeft PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie aangekondigd. Polygamie is in Nederland verboden, benadrukt ze.

PvdA-kamerlid Khadija Arib is tevreden met de toezeggingen van Albayrak: Het is goed dat de staatssecretaris met wettelijke maatregelen komt om polygamie daadwerkelijk te verbieden. Wij hebben in augustus dit jaar hierom gevraagd. Polygamie gaat vaak gepaard met uitbuiting en onderdrukking van vrouwen. Met het registreren van polygame huwelijken in de gemeentelijke basisadministratie wordt een verkeerd signaal afgegeven naar al die vrouwen die hiertegen strijden en wordt direct of indirect vrouwenonderdrukking in stand gehouden.

Migranten die in hun land van herkomst met meerdere vrouwen zijn getrouwd, kunnen straks geen Nederlander meer worden. Nu bestaat die mogelijkheid nog wel voor buitenlanders die al langer dan vijftien jaar in Nederland zijn. Zo bleek onlangs dat in Amsterdam 173 personen met twee huwelijken geregistreerd staan. Deze mensen zijn getrouwd in een land waar polygamie wel is toegestaan. Onder andere burgemeester Cohen verzocht daarom om de wet te wijzigen. Albayrak zal nu op korte termijn en gat in de wet te dichten waardoor dit dus niet meer mogelijk wordt.