Ingezonden persbericht


IBM kondigt nieuw beleid in it-standaarden aan

Voor een betere kwaliteit en meer transparantie van technische standaarden en voor een evenredige deelname van groeimarkten in de wereldwijd geïntegreerde economie

ARMONK, NEW YORK . . . 23 september 2008 - IBM heeft vandaag aangekondigd om met onmiddellijke ingang bedrijfsbreed een nieuw beleid te gaan hanteren in de houding van het bedrijf ten aanzien van het stimuleren van open technische standaarden. Dergelijke standaarden maken het mogelijk dat elektronische apparaten en softwareprogramma's onderling met elkaar kunnen samenwerken.

In de wereldwijd geïntegreerde economie zijn open technische standaarden voor de meest uiteenlopende zaken onmisbaar, van rampenbestrijding tot gezondheidszorg en van business services tot entertainment. Ze maken het voor overheden mogelijk om economische ontwikkelingsplatforms in het leven te roepen en om diensten te verlenen aan burgers.

De uitgangspunten van het nieuwe beleid houden in:


- Dat IBM de deelname aan standaardorganisaties laat afhangen van de kwaliteit en openheid van de processen, de regels die gelden voor lidmaatschap en het beleid ten aanzien van intellectuele eigendomsrechten.

-Dat IBM opkomende en ontwikkelde economieën zal stimuleren wereldwijde open standaarden over te nemen en om deel te nemen aan het opstellen van die standaarden.

-Dat IBM binnen standaardorganisaties zal aandringen op interne regels die garanderen dat beslissingen eerlijk worden genomen, dat stemmingen eerlijk verlopen en dat geschillen eerlijk worden beslecht, door onafhankelijke deelnemers en zonder ongepaste beïnvloeding.

-Dat IBM zal samenwerken met standaardorganisaties en developer communities om te garanderen dat open standaarden voor de compatibiliteit van software vrij toegankelijk en uitvoerbaar zijn.

-Dat IBM meewerkt aan het opstellen van duidelijke, eenvoudige en consequente beleidslijnen inzake intellectuele eigendomsrechten voor standaardorganisaties, zodat degenen die standaarden ontwikkelen en ten uitvoer brengen op goede gronden technische en zakelijke beslissingen kunnen nemen.

IBM heeft er bij leden van standaardorganisaties op aangedrongen vergelijkbare uitgangspunten aan te nemen; deze uitgangspunten zijn namelijk strenger dan die van de bestaande wetgeving en het bestaande beleid. Het nieuwe beleid van IBM stimuleert vereenvoudigde en consequente praktijken met betrekking tot intellectuele eigendommen en onderstreept dat alle betrokkenen, inclusief de open-sourcegemeenschap en partijen in groeimarkten, bij het ontwikkelen van standaarden een gelijke positie dienen te krijgen.

IBM heeft procedures opgesteld om deze uitgangspunten in de praktijk te brengen. Zo zal IBM:

-Haar lidmaatschap van standaardorganisaties opnieuw tegen het licht houden en waar nodig maatregelen nemen.

-De lokale partijen overal waar IBM zakendoet stimuleren deel te nemen aan het opstellen en hanteren van standaarden die nodig zijn voor het oplossen van problemen en die voldoen aan de eisen van alle betrokkenen overal ter wereld. Binnen standaardorganisaties zal IBM pleiten voor maatregelen die bevorderlijk zijn voor de deelname van uiteenlopende partijen.

-Meewerken aan proceshervormingen binnen standaardorganisaties om te voorkomen dat er bij het opstellen en goedkeuren van standaarden gebruik wordt gemaakt van volmachten of plaatsvervangers.

-Samen met standaardorganisaties en betrokkenen proberen licenties en beleidslijnen in intellectuele eigendomsrechten te stroomlijnen en te consolideren, met een nadruk op het bevorderen van de compatibiliteit van softwareapplicaties door middel van open standaarden.

De uitgangspunten van IBM zijn geïnspireerd op de resultaten van een online conversatie die in de zomer van 2008 door IBM werd georganiseerd. Zeventig onafhankelijke, toekomstgerichte experts uit alle delen van de wereld en met uiteenlopende achtergronden (wetenschap, standaardorganisaties, wetgeving, overheid en openbaar bestuur) bogen zich toen over de vraag of de instanties die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van standaarden gelijke tred hebben gehouden met de commerciële, sociale, wettelijke en politieke realiteit van dit moment. Tijdens deze zes weken durende discussie werden er uitvoerbare aanbevelingen gedaan voor het moderniseren van de processen van die organisaties (research.ibm.com//files/standards_wikis.shtml), met de nadruk op het verbeteren van de transparantie, de eerlijkheid en de kwaliteit van standaarden.

Voor november staat er, onder auspiciën van de Universiteit Yale, een topontmoeting gepland (alleen op uitnodiging) waarin de aanbevelingen die uit de online discussie zijn voortgekomen verder worden uitgewerkt en waarin een begin wordt gemaakt met het verbeteren van het totstandkomingsproces van standaarden.

"Algemene, open en op consensus gebaseerde technologische standaarden van fatsoenlijke standaardorganisaties dragen er aan bij dat iedereen gemakkelijk computerproducten van verschillende leveranciers kan kopen en deze uitwisselbaar kan gebruiken," aldus Bob Sutor, vice president Open-source and Standards van IBM. "De manier waarop die producten zijn gemaakt, moet een redelijke mate van zekerheid bieden dat ze met andere producten kunnen samenwerken en dat ze de tand des tijds zullen doorstaan."



Ingezonden persbericht