PvdA Rotterdam


Nieuws

Maak Gedwongen Uithuwelijking snel Strafbaar

Wo 24 Sep 2008 - Redactie
Maak Gedwongen Uithuwelijking snel Strafbaar

Gedwongen uithuwelijking moet strafbaar worden zei Peter van Heemst, PvdA fractieleider Rotterdam vandaag in het programma Frontlinie BNR nieuwsradio. Hij ging daar met oud VVD Kamerlid Zsolt Szabo in debat over de stelling: Meldpunt Uitgehuwelijkte Meisjes is overbodig.

Strafbaar stellen
Peter van Heemst pleitte voor het strafbaar stellen van mensen die zeer zware dwang uitoefenen minder om met iemand te trouwen. Van Heemst: Het is ontoelaatbaar dat ouders die hun eigen kind uithuwelijken er nu gewoon mee wegkomen. Zij zetten die meiden soms zo onder druk dat ze een huwelijk aangaan met iemand die zij niet of nauwelijks kennen. Dit moet zo snel mogelijk strafbaar worden gemaakt.

Van Heemst ziet als onderdeel van een grote lokale actie tegen gedwongen uithuwelijking. Van Heemst: Na de zomervakantie moet het meteen duidelijk zijn welke meiden na de vakantie niet zijn teruggekeerd. Hierna kan er via de ambassade in het desbetreffende vakantieland uitgezocht worden wat er precies met hen aan de hand is.

Arib in de Tweede Kamer
Gisteren bracht PvdA-kamerlid Arib deze kwestie in de Tweede Kamer aan de orde. Zij is blij dat minister Vogelaar haar voorstel heeft overgenomen om een meldpunt op te richten tegen het achterlaten van allochtone meisjes in hun land van herkomst. Arib: Wij willen dat scholen en instanties die kinderen na een vakantie missen dit hier kunnen melden.

Arib vervolgt: Ook willen wij naar het voorbeeld van Engeland dat meisjes die het risico lopen uitgehuwelijkt te worden vooraf een verklaring tekenen. Op die manier kan wanneer een meisje daadwerkelijk wordt achtergelaten of uitgehuwelijkt, later actie worden ondernomen om het meisje te helpen of de ouders te vervolgen.

Arib vraagt al langer aandacht voor meisjes die tijdens een vakantie door hun ouders worden geloosd, vaak om te worden uitgehuwelijkt. Naast het meldpunt vroeg Arib ook naar hoeveel meisjes slachtoffer zijn, aangezien dat niet bekend is. Vogelaar heeft dat nog in overweging. Wel heeft de minister aangegeven te onderzoeken of het achterlaten van de meisjes strafbaar kan worden gesteld.

Na elke zomervakantie keert een aantal meisjes niet terug op school: vaak worden ze tegen hun zin uitgehuwelijkt. Het probleem komt voor onder Turken en Marokkanen, maar waarschijnlijk ook onder Irakezen en Pakistanen. Arib vroeg de minister daarom om dit meldpunt in te stellen, zodat scholen alarm kunnen slaan als allochtone meisjes na de vakantie niet terugkeren in de klas. Mogelijk krijgt het meldpunt ook een telefoonnummer dat meisjes die zijn achtergelaten kunnen bellen.