Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bewindslieden geven aftrap aan viering 400 jaar Amerikaans-Nederlandse betrekkingen

24 sep 2008 | In 1609 kwam Henry Hudson met het VOC-schip `De Halve Maen' aan op `Noten Eylant', beter bekend als Governors Island, voor de kust van Manhattan. Met het planten van een notenboom gaven premier Balkenende, minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans daar dinsdag de symbolische aftrap voor de viering van 400 jaar Nederlands-Amerikaanse betrekkingen.
Verhagen (l), Timmermans (m) en Balkenende (r) geven de aftrap aan 400 jaar Nederlands-Amerikaanse betrekkingen
De drie bewindslieden op Governor's Island
Foto: Richard Koek

`Noteneiland is de plek waar Nieuw Nederland ooit begonnen is. Dit eiland was lange tijd een verborgen schat, nu is het de plek waar New Yorkers hun weekend doorbrengen. Ook volgend jaar zal dit eiland een centrale plaats innemen in de viering van 400 jaar relaties tussen Nederland en Amerika,' aldus Timmermans (Internationaal Cultuurbeleid).

In 2009 zullen in het kader van 400 jaar Amerikaans-Nederlandse betrekkingen het hele jaar door op verschillende plaatsen in New York en in Nederland exposities en evenementen worden georganiseerd. Timmermans hoopt dat deze viering een impuls zal geven aan de politieke, economische en culturele betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten.

`Het zou mooi zijn als we volgend jaar iets tastbaars achter kunnen laten,' benadrukte Timmermans, `zodat het niet alleen volgend jaar indruk maakt maar ook daarna onderdeel kan zijn van een promotie van Nederlandse ideeën, kunst en cultuur in New York.'

Ook Governors Island zal een centrale rol spelen in de festiviteiten. Zo zijn er plannen om een podiumkunstenfestival te organiseren, naar voorbeeld van zomerfestivals Oerol en De Parade. Het Nederlandse architectenbureau West8 is in een prijsvraag uitgekozen om op Governors Island een park aan te leggen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Bekijk de video over de bewindslieden op Governor's Island Externe link