BedrijfsautoRAI

Wereldprimeur in Hannover: Volkswagen Pickup concept

(9/24/2008)
Behalve de nieuwe Caddy 4MOTION herbergt de stand van Volkswagen Bedrijfswagens tijdens de IAA in Hannover nog een belangrijke wereldprimeur. Met de innovatieve Pickup concept geeft Volkswagen een voorproefje van een vierde modellijn, die in eerste instantie vooral bestemd is voor markten in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië. Met de compleet nieuw ontwikkelde Pickup concept introduceert Volkswagen Bedrijfswagens een lichte bedrijfsauto die het comfort van een SUV koppelt aan het gebruiksgemak van een pick-up. Behalve over een ruime laadbak beschikt het studiemodel ook over een dubbele cabine en vier zitplaatsen. Uiterlijk valt de 5,18 meter lange Pickup op door de designtaal die Volkswagen eerder wereldkundig maakte met nieuwkomers als de Scirocco en de zesde generatie van de Golf. Een andere overeenkomst met de personenautoâs van Volkswagen is te vinden onder de motorkap. Daar staat een TDI dieselmotor met common-railinjectie van de nieuwste generatie niet alleen garant voor veel trekkracht en rijcomfort, maar ook voor gunstige verbruiks- en emissiewaarden.

Robuust en veelzijdig
Het uitgesproken design van de Volkswagen Pickup heeft alle kenmerken van een robuust werkpaard. Het nieuwe DNA van Volkswagen komt duidelijk tot uiting in de krachtig vormgegeven carrosserie, met een karakteristieke lijn die loopt van het voorspatbord naar de C-stijl. Bollende wielkasten en stevige dorpels versterken het zelfverzekerde uiterlijk van de Pickup. Opvallend is ook het 1,90 meter brede front, waarin de grille met horizontale spijlen wordt geflankeerd door elegant vormgegeven koplampunits.

Ook aan de achterzijde komt de riante spoorbreedte volledig tot zijn recht. In tegenstelling tot de meeste concurrenten biedt de 1,55 meter lange laadbak van de Volkswagen Pickup voldoende ruimte om een europallet probleemloos te vervoeren.

Dat de nieuwe Pickup ongekend veel mogelijkheden biedt, wordt duidelijk tijdens de IAA in Hannover. Het exemplaar op de stand van Volkswagen Bedrijfswagens is uitgevoerd als âSearch and Rescueâ-voertuig (SAR), compleet met alle moderne hulpmiddelen om op het strand en langs de kust levens te redden. Zo bevindt zich in de laadruimte een jetski, terwijl de zijwanden ruimte bieden aan zaken als zwemvesten, reddingsboeien en een EHBO-kit. In de stevige achterklep bevindt zich bovendien een gereedschapsset. Uiteraard is de Volkwagen Pickup ook voorzien van vierwielaandrijving, bijvoorbeeld om in ruwe kustgebieden goed uit de voeten te kunnen.

Vanaf het najaar van 2009 produceert Volkswagen Bedrijfswagens de nieuwe Pickup in de fabriek in Pacheco, Argentinië. Niet lang daarna vindt de marktintroductie plaats, die in eerste instantie voorbehouden is aan Zuid-Amerika en landen als Zuid-Afrika en Australië. Later zal de Pick-up ook op andere markten leverbaar zijn, waaronder ook Europa.

The European Road Transport Show 2007