Persberichten 24/09 middag

Regio, 24-09-2008

Leiden Verdachten van zakkenrollen aangehouden De politie heeft woensdagmiddag 24 september drie vrouwen van 22 (2) en 26 jaar uit vermoedelijk Bulgarije aangehouden op verdenking van zakkenrollerij. De politie kreeg een melding van beveiligingsmedewerkers dat de drie vrouwen zich verdacht gedroegen in het centrum. De vrouwen stonden steeds dicht naast andere vrouwen, liepen daarna weer weg waarna hun handen snel in de eigen tassen gingen. De beveiligingsmedewerkers zijn de vrouwen gevolgd tot de komst van de politie. Ondertussen was bij de politie al aangifte gedaan van zakkenrollen in de binnenstad. De politie heeft de vrouwen aangehouden op de 2e Binnenvestgracht en doet verder onderzoek naar hun identiteitsgegevens c.q. -bewijzen.

Zakkenrollen: Voorkom narigheid Het kan je zomaar gebeuren dat je portemonnee wordt gerold. Veel mensen denken dat het hen niet zal gebeuren, maar toch zal je niet de eerste zijn die aangifte komt doen bij de politie. Wanneer je portemonnee gestolen is, ben je niet alleen geld kwijt, vaak ook je rijbewijs, bankpasjes en bescheiden. Let dus op dat je niet een makkelijk slachtoffer wordt van een zakkenroller. Zorg dat je vooral op drukke plaatsen je portemonnee goed opbergt. Wees alert op mensen die vlak naast je staan, en laat je niet afleiden, want veel zakkenrollers werken met een handlanger en neem niet meer geld mee dan nodig. Word je toch bestolen, doe dan altijd aangifte en blokkeer onmiddellijk al je bankpassen.

Nieuwerkerk a/d IJssel Politie zoekt getuigen van mishandeling In verband met het onderzoek naar de mishandeling van een 17 jarig meisje uit Nieuwerkerk aan den IJssel, is de politie op zoek naar getuigen van dit incident. De mishandeling vond donderdag 18 september rond 21.00 uur plaats op de Verzetsstraat. Twee ongeveer 20 jarige jongens liepen daar op het meisje af dat de straat in kwam fietsen. Ze pakten het meisje en haar fiets vast en gaven haar een klap in het gezicht. Vervolgens lieten ze haar weer los en liepen weg. Het meisje fietste daarna snel naar huis. Maandag 22 september deed ze aangifte bij de politie. Die hoopt nu dat er misschien mensen zijn geweest die iets hebben gezien van dit incident of iets kunnen vertellen over twee jongens die daar rond dat tijdstip liepen. Getuigen kunnen zich melden bij de politie in Nieuwerkerk aan den IJssel via 0900-8844.

Gouda Verdachte van diefstal motorscooter aangehouden De politie heeft een 16 jarige Gouwenaar aangehouden op verdenking van diefstal van een motorscooter. De motorscooter werd op maandag 7 juli gestolen voor een bedrijf op de Antwerpseweg. Een getuige zag toen twee jongens aan de motor sleutelen, maar sloeg daar niet direct acht op. Pas toen de eigenaar de getuige bevroeg over zijn verdwenen motor bleek dat de jongens bezig waren de motor te stelen. Enkele dagen later werd er bij tankstation De Andel langs de A12 getankt zonder betalen door een persoon met een motorscooter. Het kentekennummer van de motor werd genoteerd waarna agenten hebben uitgekeken naar de bestuurder. De motorrijder met bijrijder, bekenden van de politie, werden gezien op de Kattensingel. De bestuurder, een 18 jarige Gouwenaar, werd na een achtervolging aangehouden. De 16 jarige verdachte wist toen te ontkomen. Hij werd woensdag 24 september alsnog aangehouden in zijn woning.

Gouda Wederom aanhouding van tasjesdief Een 15 jarige jongen uit Gouda is dinsdag 23 september aangehouden op verdenking van het stelen van een handtas uit de fietstas van een 76 jarige vrouw uit Gouda. Dit gebeurde zaterdag 13 september rond 16.00 uur op de Van Strijenstraat. Eerder dit jaar werd hij ook al aangehouden voor twee tasjesroven. Daarbij was toen maar ook in dit geval een 16 jarige jongen uit Gouda betrokken. Deze werd maandag 16 september jl. aangehouden. In het persbericht dat daarover verscheen, sloot de politie meerdere aanhoudingen niet uit.

Lokoma en waarschuwingen middels flyers De laatste weken liep het aantal tasjesdiefstallen weer op. Sinds half augustus vonden er rond de 30 diefstallen plaats. De tasjes werden gestolen vanuit fietstassen, zelfs wanneer de tas goed opgeborgen was. Vanwege de sterke toename van tasjesdiefstallen besloot de politie van Gouda wederom de lokoma in te zetten. Dit keer zonder succes. Ook werd in samenwerking met stadstoezicht geflyerd om bezoekers en inwoners van Gouda te waarschuwen.

Aanhouding Het onderzoek naar de tasjesroven kwam met de aanhouding van de 16 jarige in een stroomversnelling. Door een oplettende getuige kon hij worden aanhouden. Een 75 jarige vrouw uit Bergambacht merkte dat zij vanaf de Goudseweg in de richting van Stolwijk hinderlijk gevolgd werd door een jongen op de fiets. Net na de Beijerschebocht was de jongen opeens weg en miste zij ook haar handtas die zij in haar fietstas had opgeborgen. Op basis van het signalement die de vrouw kon opgeven werd even later door een politiebiker de verdachte aangehouden. Spullen die in de gestolen handtas zaten, lagen in de nabijheid van de plaats waar hij aangehouden werd. De politie beet zich verder vast in het onderzoek wat uiteindelijk resulteerde in de aanhouding van de 15 jarige. Deze verdachte wordt donderdag 25 september voorgeleid bij de rechter-commissaris.