Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Dagbladbezorgers van het Jaar 2008:
Wouter Broekema (18) en Henny de Lange-Meesters (68)

Amsterdam, 24 september 2008 - Vanndaag zijn de winnaars bekendgemaakt van de verkiezing Dagbladbezorger van het Jaar 2008. Wouter Broekema uit Friesland is in de categorie junior (15+) uitgeroepen tot winnaar. Henny de Lange-Meesters uit Overijssel is beste bevonden in de categorie senior (40+). Zij ontvingen vanmiddag in theater de Meervaart in Amsterdam uit handen van Jan Douwe Kroeske elk een reischeque ter waarde van ¤ 2.000,-. Daarnaast werd de Publieksprijs van 3FM uitgereikt. De heer van Doorn (77) uit Utrecht was de gelukkige winnaar van een cheque ter waarde van ¤ 500,-.

Voor de titel Dagbladbezorger van het Jaar worden jaarlijks 24 bezorgers genomineerd: uit elke provincie één in de categorie junior en één in de categorie senior. De abonnees van deze bezorgers konden ook dit jaar weer hun stem uitbrengen op hun eigen bezorger via www.worddagbladbezorger.nl of per post via een stemkaart. Naast dit aantal stemmen wogen factoren als grootte van de wijk en aantal - bezorgadressen mee bij de beoordeling van de genomineerden. Tevens werden per kandidaat punten toegekend voor bijzondere omstandigheden of activiteiten.

Toegewijde bezorgers
Wouter Broekema en Henny de Lange kwamen bij de beoordeling als besten uit de bus. Al een aantal jaren bezorgt Wouter Broekema de Leeuwarder Courant in zijn buitenwijk in Beetsterzwaag. Zijn abonnees zijn erg op hem gesteld door zijn trouwe bezorging en opgewektheid. Henny de Lange bezorgt de Telegraaf, De Stentor en het Dagblad van het Noorden in De Krim (Overijssel). Haar abonnees stemden massaal op haar omdat zij al vijftien jaar de krant op tijd bezorgt. De winnaars ontvingen als hoofdprijs een reischeque ter waarde van ¤ 2.000,-. Daarnaast kregen alle genomineeerden, inclusief de winnaars, een nieuwe Batavus-fiets.

Publieksprijs voor de heer van Doorn uit Utrecht
Tijdens de verkiezing konden abonnees ook hun bezorger voordragen als die niet was genomineerd. Deze bezorgers maakten daarmee kans op de Publieksprijs. Van dit verkiezingsonderdeel is vorige week iedere dag verslag gedaan in het 3FM-radioprogramma van Giel Beelen. Iedere ochtend heeft een abonnee zijn of haar bezorger gesproken tijdens de uitzending en aangegeven waarom juist hij of zij de Publieksprijs moet winnen. Deze prijs is uiteindelijk gewonnen door de heer van Doorn. Hij kreeg de meeste stemmen via de website www.worddagbladbezorger.nl.

Trouwe dagbladbezorgers
Nederland telt circa35.000 dagbladbezorgers. Ongeveer twee derde van de bezorgers is mannelijk en een derde vrouwelijk, sinds 2002 is deze verhouding stabiel. Per provincie verschilt de man-vrouwverhouding nogal. Het percentage vrouwen is in Utrecht het laagst (22%) en in Friesland het hoogst (43%). De gemiddelde leeftijd van de bezorgers is van 28 jaar in 2006 gestegen naar 30 jaar in 2008. Ook de periode dat bezorgers kranten rondbrengen is toegenomen: van 30 maanden in 2006 naar 33 maanden in 2008. Vrouwen bezorgen zelfs gemiddeld 10 maanden langer dan mannen. Bezorgers zijn dus behoorlijk trouw.

Initiatief van de Nederlandse Dagbladpers
De verkiezing van de Dagbladbezorger van het Jaar is een jaarlijks initiatief van De Nederlandse Dagbladpers (NDP), de brancheorganisatie van de Nederlandse dagbladen. Met deze verkiezing willen de Nederlandse dagbladen hun waardering uitspreken voor alle bezorgers in Nederland en daarnaast het werk dat zij verrichten onder de aandacht brengen.Ingezonden persbericht