Ingezonden persbericht


Fotografen van A tot Z online fotografen-encyclopedie krijgt financiele support

Het Nederlands Fotomuseum heeft financiële steun van Senter Novem toegezegd gekregen in het kader van de subsidieregeling Digitaliseren met beleid. Het museum bouwt samen met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) aan een nieuwe website met de naam Fotografen.nl. De website zal een online fotografen-encyclopedie worden die basisgegevens over Nederlandse fotografen uit heden en verleden geeft. Na de bouw van de website zullen verschillende instellingen en onderzoekers gaan meewerken aan het vullen en onderhouden van deze database. Het museum stuurt daarmee haar derde portaal voor fotografie het web op.

20.000 fotografen

De website biedt basisgegevens van fotografen die in Nederland zijn geboren of hebben gewerkt. Als de webbezoeker meer wil weten over de betreffende fotograaf wordt deze via een link verbonden met de eventuele website waar de gegevens vandaan komen. Aan het eind van het project zal de website beschrijvingen bevatten van meer dan 20.000 fotografen die aangevuld en onderhouden zullen worden door deskundigen. Maar ook websitebezoekers kunnen informatie over fotografen toevoegen. Fotografen.nl wordt in 2009 gelanceerd. Het museum stuurt daarmee haar derde portaal voor fotografie het web op dat in samenwerking met andere instellingen tot stand kwam. Eerder werden de succesvolle www.photostart.nl en www.fotografiebibliotheek.nl gepresenteerd.

voornaamste partners

In 2005 is een project opgezet om gegevens van Nederlandse fotografen vanaf de uitvinding van het medium tot op heden te verzamelen en centraal aan te bieden op een website. De voornaamste partners in dit project zijn het RKD en de Fotografenfederatie (inclusief Burafo & FotoAnoniem). Ook hebben instellingen en onderzoekers toegezegd om actief bij te dragen aan de informatie, zoals het Nederlands Fotogenootschap, Fotolexicon, Nationaal Archief, PhotoQ en Spaarnestad Photo.

rijk gevulde

Fotografen.nl wordt gebouwd op de RKD-Artist database. Deze bevat al veel gegevens over fotografen en dit wordt aangevuld met de rijk gevulde databases van het Nederlands Fotomuseum en de Fotografenfederatie. Andere databases kunnen later worden toegevoegd. Als deze website gereed is, overweegt het RKD ook om andere websites aan te bieden, bijvoorbeeld over architecten of beeldend kunstenaars.