D66

Gun ieder zijn eigen overtuiging

22 september 2008

De scheiding tussen kerk en staat lijkt de laatste tijd niet heilig meer. Toch is het veel te gemakkelijk, vinden
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en zijn partijgenoot Annelou van Egmond, om religie te verklaren tot een privékwestie. In een artikel in Trouw schreven zij afgelopen zaterdag wat volgens hen dan wel het antwoord moet zijn.

Onlosmakelijk verbonden

Volgens Pechtold en Van Egmond lijkt het wel of de vrijheid van godsdienst en de scheiding van kerk en staat radicaal tegenover elkaar staan. Mensen weigeren handen te schudden of op te staan voor een rechter met een beroep op de Vrijheid van Godsdienst. Anderen zijn daarover verontwaardigd met een beroep op de scheiding van kerk en staat.

Pechtold en Van Egmond zijn van mening dat het een juist onlosmakelijk met het ander verbonden is. Voor de Vrijheid van Godsdienst is scheiding van staat en kerk een noodzakelijke, maar niet voldoende, voorwaarde die bovendien twee kanten op werkt. Je kunt niet het één bepleiten zonder het ander te respecteren.

Democratische rechtstaat nodig

Scheiding van kerk en staat is echter ook heel goed voorstelbaar in een dictatuur en daarom is voor het garanderen van elke vrijheid, en dus ook die van godsdienst, een democratische rechtstaat nodig. En wat minder lange tenen en puberaal gedrag. Dan is er ruimte voor iedereen om zijn geweten te volgen; geloven of niet.