Gemeente Ubbergen


Beek-Ubbergen wint brons in Europese Entente Florale

Vrijdagavond 19 september is in de stad Split in Kroatië de uitslag bekend gemaakt van de Europese groencompetitie "Entente Florale Europe".
Beek-Ubbergen heeft hierbij brons gewonnen. In deze Europese competitie had Beek-Ubbergen competitie van dorpen uit 12 landen (België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië).

Achtergrond
In 2007 heeft de gemeente Ubbergen met het dubbeldorp Beek-Ubbergen deelgenomen aan de Nederlandse Entente Florale competitie. Toen in deze competitie het goud in de wacht werd gesleept, mocht Beek-Ubbergen zich dus het "groenste dorp van Nederland 2007" noemen. Bovendien mocht Beek-Ubbergen in 2008 Nederland vertegenwoordigen in de Europese wedstrijd in de categorie "kleine steden en dorpen".

Om Beek-Ubbergen te beoordelen was op dinsdag 1 juli een jury, bestaande uit 1 jurylid uit elk van de deelnemende landen, afgereisd naar Nederland. Tijdens een 3 uur durende rondgang door de bebouwde kom van Beek-Ubbergen en het buitengebied van de gemeente, ging de aandacht van de jury uit naar een aantal onderdelen die specifiek voor de Europese competitie waren opgesteld.

Resultaat
In Split kreeg een vertegenwoordiging van de gemeente Ubbergen uit handen van de voorzitter van de Europese jury een bronzen plaquette en een deelnamecertificaat uitgereikt. Ook is er een juryverslag met opmerkingen en aanbevelingen opgesteld. Hierin is de jury enthousiast over de variatie in de landschappen rond Beek en Ubbergen, de villa's in het heuvelgebied en het project Water Werkt.

De criteria die de Europese juryleden hanteerden, weken op bepaalde punten af van de criteria die de Nederlandse jury van belang vond. Lag in de Nederlandse competitie grote nadruk op het groen- en landschapsbeleid, in de Europese competitie lag veel meer nadruk op de aankleding van het dorp, de aanwezigheid van bloemen, folkloristische uitingen en de "quality of life": bruist het dorp, is er veel betrokkenheid vanuit de inwoners etc. Dit zijn echter juist de onderdelen waar Nederlandse dorpen het al snel afleggen tegen de folkloristische of traditionele (bloemen)dorpen in veel Europese landen. Bovendien heeft de gemeente Ubbergen - behalve de gewonnen geldprijs voor het goud van Nederland - geen extra budget vrijgemaakt om in deze competitie te investeren.