Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 24 september 2008

Benno Tempel nieuwe directeur Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag krijgt een nieuwe directeur: kunsthistoricus Benno Tempel. Dat maakte de Raad van Toezicht van het museum vandaag bekend. Hij volgt met ingang van 1 januari 2009 Wim van Krimpen op. Tempel (1972) is sinds 2006 werkzaam als conservator tentoonstellingen bij het Van Gogh museum.

De nieuwe directeur studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met als afstudeerrichting Beeldende Kunst Nieuwste Tijd, waarbinnen hij zich specialiseerde in de schilderkunst van de negentiende eeuw. Momenteel werkt hij aan zijn proefschrift Nederlandse kunstkritiek van de 19e eeuw, waarop hij in 2009 verwacht te promoveren.

Benno Tempel begon zijn loopbaan als gastconservator in het Dordrechts Museum, waar hij tekende voor de tentoonstelling Paul Gabriël. Colorist van de Haagse School. Daarna werd hij assistent-conservator in het Van Gogh-museum, waar hij verantwoordelijk was voor het niet-Van Gogh-deel van de collectie en verbond hij zich als wetenschappelijk medewerker aan het Rijksmuseum. In deze periode fungeerde hij ook als conservator / manager van het Museum Mesdag in Den Haag. Van 2000 tot 2006 was hij als conservator tentoonstellingen verbonden aan de Kunsthal Rotterdam. Vervolgens werd hij conservator tentoonstellingen bij het Van Gogh museum.

Benno Tempel over het Gemeentemuseum Den Haag: 'De toonaangevende collectie is een fantastisch startpunt voor allerlei activiteiten. Als kunsthistoricus met specialisatie 19e- en vroeg 20e-eeuwse kunst, zie ik daar veel mogelijkheden. In mijn proefschrift behandel ik onderwerpen die nauw aansluiten bij de collectie van het museum'.

De medewerkers van het Gemeentemuseum zijn enthousiast en verrast door de benoeming van Benno Tempel tot nieuwe directeur van het museum. Als relatief jonge directeur zal hij ongetwijfeld in staat zijn om in dynamiek en samenspraak met de ervaren staf het hoge niveau van het museum te behouden met daarin voldoende aandacht voor zowel het publiek als de collectie. Ook de uitbouw van nieuwe initiatieven van het Gemeentemuseum, zoals het Gemak, zullen bij Benno Tempel in goede handen zijn.

De nieuwe directeur is voorzitter van een adviescommissie van het Amsterdamse Fons voor de Kunst en voorzitter van de stichting De Haagsche School. Hij geeft regelmatig gastcolleges in binnen- en buitenland en heeft diverse publicaties en tentoonstellingen op zijn naam staan.

Bij het Gemeentemuseum Den Haag werken ongeveer 145 mensen die in dienst van het museum zijn. Het museum beschikt over een omvangrijke collectie moderne kunst, mode, kunstnijverheid en muziekinstrumenten. Het museum is internationaal vermaard vanwege de collectie Mondriaans, de grootste ter wereld.