Ingezonden persbericht


Persbericht

Jetman Live

Woensdag 24 september live om 13.00 uur (onder voorbehoud) op National Geographic Channel

Amsterdam, september 2008 ­ In september riskeert een man zijn leven tijdens een poging om als een vogel met vleugels en motoren op zijn rug het Engelse kanaal over te vliegen. De Zwitserse piloot Yves Rossy is de eerste persoon ter wereld die deze gewaagde stunt zal ondernemen. Rossy, ook wel bekend als de Fusion Man, zal meer dan 3000 meter boven de grond uit een vliegtuig springen, de vleugelmotoren starten en over het Engelse kanaal suizen met een snelheid van 190 kilometer per uur. De vlucht van Rossy zal in 165 landen live te zien zijn op National Geograpic en op onze website www.natgeotv.com. Buiten Frankrijk heeft NGC exclusief de uitzendrechten van deze buitengewone prestatie. Rossy zal starten in Calais, Frankrijk en ongeveer 15 minuten later in Dover, Engeland landen.

Om deze memorabele prestatie te kunnen volbrengen, heeft Rossy nog een aantal obstakels overwonnen. Voorheen kon hij nooit langer dan acht minuten vliegen en hij heeft met veel inspanning gewerkt aan de verbetering van het ontwerp. Het gewicht en formaat van de vleugel moeten precies kloppen ­ zelfs de camera's die worden bevestigd aan de vleugel hebben invloed op de vliegduur. Daarnaast zijn de weersomstandigheden uitermate belangrijk voor een succesvolle vlucht. De weerscondities moeten stabiel zijn om lang genoeg te kunnen vliegen. Ondanks testvluchten in

windtunnels en de Zwitserse Alpen die een grote bijdrage hebben geleverd aan zijn vakkundigheid en de ontwikkeling van zijn vleugel, kan slechts de tijd ons vertellen of hij deze heldendaad zal volbrengen. Op 20 augustus jongstleden heeft Rossy een cruciale testvlucht van 10 minuten succesvol afgerond nadat eerdere pogingen mislukten door elektronische storingen.

De vleugel, gemaakt van lichtgewicht materiaal, weegt ongeveer 55 kilogram en is uitgerust met vier simpele turbinemotoren om Rossy in de lucht te houden. Opmerkelijk genoeg heeft de vleugel geen stuurmechanisme en moet hij de bewegingen met zijn lichaam controleren. `Jetman' zal een speciaal pak en helm dragen en in noodgevallen kan hij gebruik maken van een parachute. Rossy neemt dezelfde route als de Franse piloot Louis Bléroit die 99 jaar geleden voor het eerst het Engelse kanaal in een vliegtuig overvloog. De hele vlucht wordt gevolgd door een helikopter die het hele evenement zal vastleggen op camera.

Bij de juiste weersomstandigheden zal de vlucht van Rossy live op de zender en op natgeotv.com gevolgd worden op 24 september om 13.00 uur, de herhaling volgt om 21.00 en 1.00 uur. Indien het weer op die dag onrustig is zal hij de stunt uitvoeren op een van de vier opeenvolgende dagen.

Voor meer informatie en fotomateriaal:

Laura Dompeling
Tel. : +31 (0)20-5206 435
E-mail : laura@ngc.tv


---- --