Time : 10:49:46
Date : 22 September 2008
Sender Name: Aries

OXFAM en e5 mode hand in hand voor een betere wereld

Wie van 24 tot en met 27 september e.k. even in de kleerkast duikt op zoek naar gedragen kleding of miskopen, krijgt de kans om, dankzij e5 mode, een landbouwontwikkelingsproject van Oxfam Solidariteit in Burkina Faso (West-Afrika) te gaan bekijken. De 13de kledinginzamelactie staat immers in het teken van "tijd voor solidariteit". Oxfam timmert al meer dan 40 jaar aan de weg van een meer rechtvaardige wereld waarin de basisrechten van iedereen worden gerespecteerd. De organisatie is sinds 1973 actief in Burkina Faso en helpt er o.a. familiale landbouwbedrijven met het herstellen en het vruchtbaar houden van het belangrijkste productiemiddel waarover de lokale boeren beschikken: hun akkers.
Tijd voor solidariteit Het bestrijden van de onrechtvaardigheid die aan de basis ligt van
armoede is prioriteit nr. 1 voor Oxfam, dat druk uitoefent op alle beleidsniveaus om de bestaande machtsrelaties in de Noord-Zuidverhoudingen te wijzigen in het voordeel van meer solidariteit, rechtvaardigheid, bevrijding van de volkeren, vreedzaam samenleven en gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Sinds de oprichting van Oxfam in België in 1964 brengt de ontwikkelingsorganisatie dit ambitieus programma in de praktijk vooral in het arme Zuiden.
Die boodschap op het terrein vertalen kost geld, veel geld. Een deel van die fondsen is afkomstig van de verkoop van herbruikbare goederen in de 41 Oxfam-tweedehandswinkels. 'Gebruikt' is al lang niet mee synoniem van "oud en versleten". Wie tweedehands koopt, draagt zorg voor het milieu en brengt zaad in het Oxfam-bakje om in diverse landen ontwikkelingsprojecten te financieren. Projecten met een sociale dimensie op lange termijn waar de lokale bevolking en overheid nauw bij betrokken worden.

Gunstige mentaliteitsverandering

Op basis van een gelijklopende visie op actieve
ontwikkelingsamenwerking en een positieve screening door de vzw 'Schone Kleren' is Oxfam met e5 mode in zee gegaan om deze razend populaire kledinginzamelactie - nu al voor de 13de keer - te organiseren. Iedereen die kleding in goede staat bij één van de 72 e5 mode winkels binnenbrengt, ontvangt in ruil een aankoopcheque van e5 mode ter waarde van 5 euro en een bon voor een gratis reep chocolade uit de Oxfam-wereldwinkel. Een ideale gelegenheid om met het verrassend veelzijdige aanbod van de wereldwinkels kennis te maken. Je vindt er een heel gamma voedingswaren (fair trade & bio), handige huishoudproducten maar ook originele decoratie-artikelen.

Bij de consument mag intussen sprake zijn van een
mentaliteitsverandering in de gunstige zin: in 2007 leverde de actie maar liefst 700.000 kg kleding op. Nieuw dit jaar is dat één van de gulle gevers, samen met zijn partner, in Burkina Faso mag gaan ervaren hoe Oxfam Solidariteit en Oxfam-Wereldwinkels ter plaatse het dagelijkse leven van de Burkinese boeren tracht te verbeteren. Een aantal andere deelnemers aan de inzamelactie komen in aanmerking voor 2 Pentium 4-computers (in de Oxfam-ateliers volledig gereviseerd), 2 waardebonnen van 50 ¤, te besteden in de Oxfam-winkels, 5 manden met producten uit eerlijke handel (waarde elk 50 ¤) en 10 kortingbonnen van 30 ¤, geldig in de winkels van e5 mode.

Meer dan redenen genoeg dus om die bloes-miskleun van vorige winter, die te grote zomerbroeken van je man plus de gedemodeerde truien van zoonlief netjes af te leveren bij e5 mode. Met uw kledinggift maakt u immers een keuze en geeft u te kennen dat u het gedachtengoed van Oxfam -Solidariteit steunt: het is een duidelijk NEEN aan egoïsme, onverschilligheid en oppervlakkigheid.
In elke winkel staan Oxfam-medewerkers klaar met informatie over de manier waarop de selectie van de gedragen kledij gebeurt en hoe de opbrengst wordt aangewend voor de ondersteuning van de vele ontwikkelingsprojecten.
Meer informatie over de 13de inzamelactie vindt u op www.e5mode.be of op het telefoonnummer 03/760.39.75.

STARTSCHOT ACTIE OP 24 SEPTEMBER IN DE WINKEL VAN e5 mode IN TERNAT Op woensdag 24 september om 14u wordt in de e5 mode winkel aan de Assesteenweg 64 in Ternat het startschot gegeven van de 13de kledinginzamelactie op rij. Veerle Bobelyn, Marketing Director van e5 mode en Stefaan Declercq, Algemeen Secretaris van Oxfam-Solidariteit zullen de eerste zakken met kledij in ontvangst nemen. Een ideale gelegenheid voor een interview en/of fotosessie!

Oxfam Solidariteit

Contact :
Stefaan Declerq (Algemeen Secretaris)
Vierwindenstraat 60,
1080 Brussel
Tel. 02/501.67.06
GSM 0476/46.30.53
www.oxfamsol.be
stefaan.declercq@oxfamsol.be
Oxfam Wereldwinkels vzw

Koen Van Bockstal (Gedelegeerd Bestuurder)
Ververijstraat 17,
9000 Gent
Tel. 09/218.88.99
GSM 0494/89.14.05
www.oww.be
Koen.vanbockstal@oww.be

e5 mode
Veerle Bobelyn (Marketing Director)
Hoogkamerstraat 1
9100 Sint-Niklaas
Tel. 03/760.39.11
GSM (0495) 58 97 68
fax 03/760.39.10
info@e5mode.be

Persrelaties
ARIES
Martine Baetslé en Martine Van Rumst
Kasteeldreef 76,
9120 Beveren
Tel. 03/760.16.26.
fax: 03/760.16.27 -
martinevanrumst@ariespr.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR