Ingezonden persbericht

Embargo tot woensdag 24 september 13.00 uur

Persbericht

Enschede winnaar 'Sportgemeente 2008'

Emmen, 24 september 2008 - De gemeente Enschede heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de titel 'Sportgemeente van het Jaar' in de wacht gesleept. Tijdens het congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Emmen ontving de Enschedese wethouder sport, de heer Wallinga uit handen van juryvoorzitter Jos Som een sportcheque ter waarde van 3.000 euro. Dit geldbedrag zal ten goede komen aan de lokale sport. Daarnaast ontvangt de gemeente Enschede een promotiepakket waarmee ze bekendheid kunnen geven aan deze titel.

Het thema van de verkiezing was 'Sport dichtbij' Laagdrempelig sport- en beweegaanbod op buurt- of wijkniveau. Naast een beoordeling op dit thema, vormden de sportinfrastructuur, financiën, (top)sportbeleid, participatie en accommodaties ook belangrijke beoordelingsonderwerpen.

Enschede zet sport altijd op agenda
Voor Enschede was het een extra uitdaging om de titel te prolongeren. De gemeente is hier echter in geslaagd, onder andere met een nieuwe sportnota en de opening van een aantal sportaccommodaties (o.a. stadion FC Twente, IJsbaan Twente). Enschede is een goed voorbeeld van integraal beleid, waarbij sport en bewegen altijd op de agenda staan binnen de beleidsprogramma's. Wat het thema 'Sport dichtbij' betreft, geeft Enschede hier prachtig invulling aan via de wandel-, loop-, fiets- en mountainbikeroutes die aangelegd zijn en de speel- en sportaccommodaties die in iedere wijk op wandel-/fietsafstand liggen.

Twee categorische winnaars

Naast de winnaar Enschede, besloot de jury twee categorische winnaars aan te wijzen. De gemeente Helden is benoemd tot Sportgemeente van het Jaar 2008 in de categorie voor gemeenten tot 40.000 inwoners en de gemeente Delft tot Sportgemeente van het Jaar 2008 in de categorie voor gemeenten van 40.000 tot 100.000 inwoners. Beide gemeenten ontvangen een sportcheque ter waarde van 1.500 euro en een promotiepakket.

Helden, grote prestaties in kleine gemeente
De gemeente Helden is erin geslaagd om in een gemeente met zes kernen eenheid te creëren en interactief beleid neer te zetten. Via sportallianties werken verschillende organisaties in de gemeente samen om sportaccommodaties zo optimaal mogelijk te benutten. De jury vindt het een buitengewone prestatie dat een relatief kleine gemeente deze resultaten heeft behaald.

Wijkwerkgroepen sterken Delft
In Delft staat sport en bewegen hoog op de beleidsagenda. Delft heeft daarmee in tien jaar een grote stap vooruit gemaakt. Wijkaanpak wordt ondanks de grootte van de stad, kleinschalig uitgevoerd, er zijn korte lijnen waardoor snel gewerkt kan worden. Wijkwerkgroepen spelen hierin een belangrijke rol. Deze werkgroepen zijn samengesteld uit professionals en wijkbewoners (volwassenen en jeugd), die over een eigen budget beschikken. De jury noemt dit een mooi voorbeeld van interactief beleid.

De verkiezing van de 'Sportgemeente van het Jaar' is dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Informatie voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Gerard van den Houten, Vereniging Sport en Gemeenten, telefoon 026 - 339 6410, g.vandenhouten@sportengemeenten.nl

---- --