Time : 07:00:00
Date : 24 September 2008
Sender Name: Palm Breweries NV

PALM-Brouwer Alfred Van Roy (95) wordt Ereburger van Londerzeel

Op de Londerzeelse gemeenteraad van 23 september werd het voorstel om Alfred Van Roy (°7 mei 1913) tot ereburger te benoemen ter goedkeuring voorgelegd.

Het is voor Londerzeel de gewoonte dat een ereburgerschap verleend wordt aan inwoners die een uitstraling hebben die de gemeentegrens overschrijdt. In het verleden werden volgende personen al tot ereburger benoemd: Gerard Walschap (29.05.1982), Karel Verbruggen (29.09.1985), Pol Van Esbroeck (18.10.1986), Rik Poot (07.06.1997), Wilfried Pas (24.06.2000) en Frederik Vanden Brande (23.04.2005). De kandidatuur werd als volgt op de gemeenteraad geargumenteerd:

Alfred Van Roy heeft brouwerij PALM ontwikkeld tot één van de vermaardste brouwerijen van het land. Hij is een bierkunstenaar die in België en daarbuiten naam en faam heeft verworven met zijn unieke creaties en zijn baanbrekende ideeën. Door bierkenners en sympathisanten wordt hij spontaan geassocieerd met kwaliteit en vakmanschap. In 1999 kreeg hij uit handen van Jean-Luc Dehaene - Minister van Staat - de exportprijs "De Gouden Klomp" waarmee de verdienste wordt gehonoreerd van het best presterende Belgische of Luxemburgs bedrijf in Nederland. Op 8 november 2007 werd PALM Breweries door "Het Instituut van het Familiebedrijf" bekroond als "professioneel geleid familiebedrijf". Alfred Van Roy werd steeds bijzonder gewaardeerd omwille van zijn grote morele verantwoordelijkheid voor de werkgelegenheid die hij creëert. Mede door zijn impulsen is PALM Breweries uitgegroeid tot de enige brouwerijgroep in de wereld die brouwt volgens de 4 aloude gistingswijzen (hoge - gemengde - spontane en lage gisting). Verder is PALM Breweries uitgegroeid tot de grootste speciaalbier-brouwer van België ondermeer door uitbreiding naar de Nederlandse markt, de joint-venture met Frank Boon en de overname van de brouwerijen Rodenbach en de Gouden Boom. We kunnen dus stellen dat de heer Alfred Van Roy door zijn activiteiten als bierbrouwer in belangrijke mate heeft bijgedragen tot de naambekendheid van de gemeente Londerzeel in binnen- en buitenland. Om al die verdiensten wordt hem het ereburgerschap aangeboden.

Alfred Van Roy reageert zeer verheugd op het nieuws: " Het is voor mij uiteraard een hele eer, ik zie het als een bekroning van mijn jarenlange carrière en gehechtheid aan deze gemeente. Dat de brouwerij geliefd is tot ver buiten de gemeentegrenzen is mijn grootste geluk! Ik heb steeds getracht een "ondernemer te zijn die naam waardig".

Peter Buelens, pr-manager van PALM voegt er aan toe "Alfred Van Roy is een ondernemer die alle managementdisciplines in de praktijk geleerd en toegepast heeft en dit lang voor ze als managementtermen gemeengoed werden : bedrijfsorganisatie, kostenbeheersing, human resources, marketing, klantgerichtheid, "management by exception, management by walking around". De laatste trend "Ethisch of duurzaam ondernemen" is voor Alfred Van Roy niets nieuws. Rekening houden met alle 'stakeholders' : de omgeving, de natuur, de klanten en niet in het minst de werknemers is altijd vanuit zijn Vlaamse degelijkheid een evidentie geweest. Op de achterpagina van de eerste bedrijfsfolder staat Alfred Van Roy afgebeeld met de woorden: "een werkgever verantwoordelijk voor de werkgelegenheid die hij creëert"...zijn moreel credo!

Einde persmededeling

Verdere persinfo voor journalisten
PALM Breweries NV:
Public Relations Manager
PeteR BUELENS
Telefoon (0032) 52.31.74.67
GSM (0032) 475.39.00.56
peter.buelens@palmbreweries.com

Over PALM Breweries: Belgian ª Unique ª Independent De Belgische onafhankelijke familiale brouwerijgroep, PALM Breweries, heeft een gezamenlijke productiecapaciteit van 1 Mio HL en een geconsolideerde omzet van 60 Mio euro. PALM Breweries bekleedt een unieke positie in het bierlandschap daar
zij de enige brouwerijgroep ter wereld is die Belgische authentieke bieren brouwt volgens de 4 aloude gistingswijzen: Hoge - gemengde - spontane - lage gisting en dit in 3 gespecialiseerde historische sites in België:

Site Brouwerij PALM te Steenhuffel: 90% hoge gisting / 10% lage gisting
Site Brouwerij RODENBACH te Roeselare: 100% gemengde gisting Site Brouwerij BOON te Lembeek (50 / 50 JV): 100% spontane gisting

Zij is in oorsprong brouwer van Brabantse hoge gisting bieren onder het merk PALM (PALM, Dobbel PALM, PALM Royale en PALM Green) en is daarmee ruim marktleider in de Benelux in het segment van de amberbieren. De overname van brouwerij DE GOUDEN BOOM te Brugge in 2001 verruimde het aanbod hoge gisting bieren in het segment van de degustatiebieren met BRUGGE Tripel, BRUGGE Blond en de abdijbieren van STEENBRUGGE (Wit - Dubbel Bruin - Blond en Tripel).

Uit haar bewogenheid voor het Belgisch bierpatrimonium verwierf ze in 1998 de brouwerij RODENBACH, bekend voor haar "Vlaamse Rood Bruine" bieren van gemengde gisting (RODENBACH, RODENBACH Grand Cru) en haar unieke foederzalen, waar de bieren gedurende twee jaar rijpen op eiken vaten.

De 50/50 joint venture met de geuzebrouwer Frank BOON beschouwt ze als haar cultuurproject voor het behoud van de onvervalste traditionele geuze-lambiek van spontane gisting met langdurige rijping op eiken vaten en hun dito fruitversies.

Tot voor kort heeft PALM Breweries haar export volledig gefocust op Nederland waar PALM en PALM Royale met 50 Mio consumpties per jaar ruim het meest verkochte speciaal bier zijn. Met een eigen verkooporganisatie van 18 mensen in Nederland wordt voortaan Nederland, naast België, als thuismarkt beschouwd.

Export buiten BENELUX is de nieuwe groeirichting van PALM Breweries met de ambitie om 25% van het volume te halen uit export in 2015. Recent werd een distributieovereenkomst afgesloten in de UK met COORS, in Italië met PERONI / SABMiller en in de US met LATIS. Het rijke portfolio van PALM Breweries, gebaseerd op unieke Belgische traditie, innovatie en knowhow is de troef voor verdere groei in de twee thuismarkten en in export.

PALM Breweries werd op 8 november 2007 door 'Het Instituut voor het Familiebedrijf' bekroond als 'professioneel geleid familiebedrijf'. Het is de missie van PALM Breweries om haar passie voor authentieke Belgische rasbieren verder te ontwikkelen en deze te delen met de consument die wil ontdekken en beleven. Met een grote passie voor echtheid en traditie wil PALM Breweries verder bouwen aan rasbieren die een unieke historische basis hebben en waarbij het brouwersambacht nadrukkelijk in ere gehouden wordt.

De bijlage is beschikbaar op www.pressreleases.be.

URL: http://www.palmbreweries.com

Link to Press Release - NL