Politie Friesland


Politieberichten van woensdag 24 september

Fryslân, 24-09-2008 o Politieberichten van dinsdag 23 september 07.00 uur t/m woensdag 24 september 07.00 uur

Let op: bureau communicatie is woensdagmorgen 24 september 2008 tot 09.00 uur bereikbaar voor nadere informatie!

Sloten: politie houdt sportvisser aan

De politie heeft maandag aan het einde van de middag een 46-jarige sportvisser uit Sloten aangehouden. Tijdens een controle op de visserijwetgeving gooide de man, op het moment dat de controleurs de visser aanspraken, een viskoffer overboord. Hierop werd de man aangehouden. In de koffer bleken 14 snoekbaarzen te zitten. Daarnaast lagen in de boot vier werphengels klaar voor gebruik. De snoekbaarzen zijn naar de visafslag in Stavoren gebracht en de hengels zijn in beslag genomen. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt. Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is het Visstroperijteam Friesland al enige jaren actief. Het team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), de politie Fryslân, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Openbaar Ministerie. Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Fryslân wordt geprobeerd de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig en gebruikte vaar- en voertuigen worden altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot 16.750. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaken veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese wateren.

Ysbrechtum: snelheidscontrole Schoonoord

De politie heeft dinsdagmorgen tussen 08:00 en 08:45 uur een snelheidscontrole gehouden op de Schoonoord. Hierbij werden ongeveer 50 voertuigen gecontroleerd, waarvan tien een bekeuring kregen. De hoogste snelheid werd gemeten bij een bromfietser. Deze reed 67 kilometer per uur, waar 30 kilometer per uur is toegestaan. Een bestuurder van een trekker reed met een snelheid van 46 kilometer per uur waar een bekeuring voor uitgeschreven werd.

Leeuwarden: laptop uit woning gestolen

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de nacht van maandag op dinsdag in een woning aan de Heliconweg. Door de achterdeur te forceren is men de woning binnen gekomen, waarna een laptop is meegenomen. De 55-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Rinsumageest: rijbewijs bromfietser ingevorderd

De politie heeft dinsdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 16-jarige bromfietser uit Gytsjerk die met een snelheid van 81 kilometer per uur over de Veldweg vanuit Aldsjerk richting Rinsumageest reed. Tijdens een snelheidscontrole zagen agenten de jongen met hoge snelheid aan komen rijden, waarna de achtervolging werd ingezet. De jongen werd staande gehouden, waarna zijn rijbewijs werd ingenomen. Ook kreeg de jongen een bekeuring.

Hurdegaryp: diefstal bromfiets

De politie onderzoekt de diefstal van een bromfiets bij het station vandaan op vrijdag 19 september tussen 07:15 en 07:30. Het gaat om een oranje/zwarte Aprilia met het kenteken 33-DZB-1. Een 16-jarige jongen uit Suwald heeft aangifte gedaan.

Oosterwolde: diefstal van aanhangwagen

De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een aanhangwagen tussen maandagavond en dinsdagmorgen bij een bedrijf aan de Hornleger. De aanhangwagen, een tandem-asser van hout met gegalvaniseerd staal, is waarschijnlijk door middel van een voertuig vanaf het terrein bij het bedrijf meegenomen. De 27-jarige eigenaar uit Oosterwolde heeft aangifte gedaan.

Sneek: aanhouding na mishandeling

De politie heeft dinsdagmiddag een 39-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling van een 40-jarige plaatsgenoot. Op de Oude Koemarkt was de verdachte met zijn auto het slachtoffer, die met zijn auto aan de linkerkant van de weg stond geparkeerd, gepasseerd. Daarbij zou één van hen, of mogelijk beiden, een middelvinger hebben opgestolen. De verdachte stapte daarna uit zijn auto waarna hij het slachtoffer na een korte woordenwisseling een kopstoot gaf. De verdachte reed na de mishandeling weg, maar kon op basis va zijn kenteken getraceerd worden. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Het slachtoffer hield aan de mishandeling een gezwollen neus en een loszittende voortand over.

Leeuwarden: fietsster gewond

De politie heeft dinsdagmiddag hulp verleend bij de afhandeling van een ongeval op de Gratingastins. Een 51-jarige fietsster uit Leeuwarden was daar door nog onbekende oorzaak in botsing gekomen door een auto, bestuurd door een 72-jarige eveneens in Leeuwarden woonachtige man. De fietsster werd met buikklachten en verwondingen aan haar enkel per ambulance naar het MCL vervoerd.

Fryslân: politie controleert op snelheid op klachtlocaties

De politie heeft dinsdag op drie locaties in de gemeente
Gaasterlân-Sleat gecontroleerd op snelheid, waar omwonenden regelmatig klagen over te hard rijdend verkeer,. Op de Spanjaardsdyk in Sloten werden van 07.15 tot 10.15 uur 560 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 176 sneller dan de toegestane 50 km/u, met 88 km/u als hoogst gemeten snelheid. Vervolgens werd tot 13.15 uur op de
Beuckenswykstraat in Sondel gecontroleerd. Van de 410 gecontroleerde voertuigen reden er 30 sneller dan 50 km/u, met 68 km/u als hoogst gemeten snelheid. Op de Sminkewei in Oudemirdum werd tot 16.15 uur van 300 voertuigen de snelheid gemeten. Daarvan reden er 12 sneller dan de toegestane 50 km/u. Hier was 80 km/u de hoogst gemeten snelheid.