Ingezonden persbericht


Nederlanders verwoede verzamelaars

Een derde van Nederlanders verzamelt onbewust

Emmeloord, 24 september 2008 Nederlanders zijn verwoede verzamelaars. Uit onderzoek van Marktplaats.nl blijkt dat bijna tweederde van de Nederlanders spullen verzamelt; van verschillende kleuren A-4 papier en leren jassen tot munten en asbakken. Verrassend is dat van deze groep een derde zich niet of nauwelijks bewust is van het feit dat ze een verzamelaar zijn. Deze onbewuste verzamelaars sparen vooral sneakers, tassen, modelauto s en spaarzegels. Het onderzoek is gehouden onder 1095 Marktplaats-gebruikers.

Iedereen verzamelt; van jong tot oud

Het onderzoek toont aan dat iedereen verzamelt; van jong tot oud. De soort producten varieert wel per leeftijdsgroep. Zo zie je dat jongeren onder de 18 vaak sieraden en biergerelateerde producten verzamelen, terwijl in de leeftijdsgroep 25-34 schoenen, (kook)boeken en tassen juist gewild zijn. De 55+ers zijn met name op zoek naar postzegels, antiek en servies.

Bezigheid belangrijker dan compleet maken verzameling

De belangrijkste redenen om te verzamelen zijn:

* het plezier van het zoeken en vinden van nieuwe, bijzondere exemplaren (49.8%);
* prettig om met de collectie of verzameling bezig te zijn (45.9%);
* het gevoel om van iets een complete of volledige serie te hebben (19.7%). Opvallend is dat de slaapkamer een populaire plaats is om de collectie te bewaren. Hier vind je de meest uiteenlopende verzamelingen terug, van Donald Duck-strips en bierdoppen tot vingerhoedjes en fototoestellen.

Winkels en internet belangrijkste bronnen voor uitbreiding verzameling

Van de respondenten zoekt 36.9% nieuwe spullen voor de verzameling in de winkel of via het internet. Beurzen en rommelmarkten worden door de ondervraagden als tweede bron voor nieuwe aanwinsten genoemd (16.8%). Voor de respondenten die niet bewust verzamelen, is het feit dat ze vaak aanvullingen krijgen van anderen de belangrijkste oorzaak voor de uitbreiding van hun collectie. Negen op de tien respondenten die op internet zoeken naar nieuwe aanwinsten voor hun collectie zegt hiervoor in ieder geval Marktplaats.nl te gebruiken. 33.5% bezoekt eBay en 19.9% Speurders.nl.

Verzamelen gaat niet altijd over rozen

Ruim 1 op de 4 verzamelaars (28%) is wel eens in de problemen gekomen door hun verzamelactiviteiten. De meest genoemde oorzaken zijn:
* meer geld uitgegeven dan ik kon missen

* teveel ruimte kwijt aan de verzameling of collectie
* meer tijd aan besteed dan gewenst
Daarnaast is een kleine groep in zwaarder weer terecht gekomen. De partner stelde diegene voor de keus: de verzameling eruit of ik eruit. De grootse ergernis van partners is overigens de ruimte die een verzameling inneemt (70%) en niet de tijd die het in beslag neemt (10%).

Over Marktplaats.nl
Marktplaats.nl, opgericht in 1999, was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Sinds de oprichting is de onderneming uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven. Per dag worden er meer dan 220.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding en verzamelobjecten tot auto s en diensten. De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Emmeloord. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.

###