Philips

Persbericht

24 september 2008

Philips werkt samen met Universiteit van Urbino aan ontwikkeling van nieuw type medisch contrastmiddel

Eindhoven - Philips Research en de Universiteit van Urbino (Urbino, Italië) hebben een onderzoeksovereenkomst getekend voor de bestudering van de inkapseling van magnetische nanodeeltjes in levende bloedcellen. Doel hiervan is om de verblijftijd van de als contrastmiddel gebruikte nanodeeltjes in het bloed te verlengen. Wanneer magnetische nanodeeltjes vrij in het bloed worden geïnjecteerd, worden ze door de lever van de patiënt binnen korte tijd weer uitgescheiden, waardoor de toepassingsmogelijkheden van het contrastmiddel worden beperkt. Tijdens het onderzoek zal de Universiteit van Urbino de integratie van magnetische nanodeeltjes in rode bloedcellen en hun biologische interactie in het menselijke lichaam bestuderen, terwijl Philips Research kijkt naar de werking van deze contrastmiddelen in medische scanapparatuur.

De samenwerking tussen Philips Research en de Universiteit van Urbino, die zo n 2,5 jaar gaat duren, zal waarschijnlijk in eerste instantie leiden tot toepassingen op het gebied van hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste oorzaken van sterfte in de westelijke wereld.

"Contrastmiddelen op basis van nanodeeltjes in het bloed zijn altijd veelbelovend geweest voor diagnostische beeldvorming, maar de korte verblijftijd van deze stoffen in het lichaam was een belangrijk nadeel", zegt Henk van Houten, senior vice-president van Philips Research en hoofd van het Healthcare Research-programma. "Samen met de unieke expertise van het onderzoeksteam van de Universiteit van Urbino hopen we de verblijftijd van deze deeltjes te verlengen van minuten naar uren of zelfs dagen, waardoor het mogelijk wordt complexe en langdurige cardiovasculaire operaties door middel van scanbeelden te bewaken".

De medische samenwerkingsovereenkomst volgt op de onlangs aangekondigde samenwerkingverbanden met het West China Hospital in China, met de universitair medische centra van Maastricht en Aken, en met het UMC Utrecht. Het is onderdeel van Philips belofte om oplossingen te ontwikkelen die patiëntenzorg verbeteren. Een kritische succesfactor om deze ambitie te verwezenlijken is het effectief vertalen van nieuwe concepten naar de klinische praktijk. Hiervoor is samenwerking nodig met toonaangevende academische en medische instituten. Het aangaan van dergelijke samenwerkingsverbanden is een van de onderliggende principes van Philips beleid om open innovatie te stimuleren.

"Dankzij de nauwe samenwerking met Philips kunnen we onze vinding sneller in de klinische praktijk brengen", aldus Professor Mauro Magnani, vice-rector van de Universiteit van Urbino en een projectleider van het door EU FP6 gefinancierde NACBO (Novel and Improved Nanomaterials, Chemistries and Apparatus for Nano-Biotechnology)-project. "Met onze technologie wordt eindelijk de toepassing mogelijk van nieuwe biomimetische producten die de kenmerken combineren van nanomaterialen met die van levende cellen, waardoor optimaal kan worden geprofiteerd van de voordelen van nanostoffen voor therapeutische en diagnostische toepassingen voor patiënten".

Afbeeldingen met hoge resolutie:

http://www.research.philips.com/newscenter/pictures/080924-coll-urbino-pict.html

Meer informatie:

Philips Research:

Steve Klink
Communications Department
Tel.: +31 40 27 43703
Mobiel: +31 6 10888824
E-mail: steve.klink@philips.com

Universiteit van Urbino:

Pierangela Donanno

Tel.: +39 0722 305216

E-Mail: pierangela@uniurb.it