Ingezonden persbericht- PERSBERICHT -

Nu in MIND Magazine en Margriet opvallende resultaten leeftijdsbeleving onderzoek

Hoofddorp, 24 september 2008 - MIND Magazine en Margriet hebben samen een groot leeftijdsonderzoek gedaan naar de leeftijdsbeleving onder Nederlanders. Hoewel we gelukkiger en zelfverzekerder zijn dan 10 jaar geleden, willen we toch het liefst tien jaar jonger zijn. Deze en nog meer opvallende uitkomsten staan deze maand zowel in het psychologie maandblad MIND Magazine als in het 70-jarig jubileumnummer van de Margriet.

Wanneer ben je oud?
Voor dit onderzoek zijn in totaal 649 mannen en vrouwen tussen de 30 en 70 jaar ondervraagd over de leeftijdsbeleving onder Nederlanders. Wat wij wilden weten: hoe denken zij over ouder worden, hoe lang willen ze eigenlijk doorwerken, wanneer vinden we iemand oud? Uit de resultaten blijkt dat 43% iemand pas oud vindt vanaf 80 jaar. Ruim een derde (36%) vindt iemand oud op een leeftijd vanaf 70 jaar en 11% vanaf 60 jaar.

Hoe oud we ook zijn, we voelen ons jonger
Zelf voelen we ons jonger dan we zijn, maar anderen vinden we al snel 'te oud'. Ook al verkiezen we een gezonde geest boven een gezond lichaam, zijn we vooral bang voor lichamelijk verval. Ondanks het feit dat 71% zich nu zelfverzekerder voelt dan 10 jaar geleden, willen we toch het liefst tien jaar jonger zijn (54%). Verder hebben we niets tegen de plannen van de overheid om iedereen langer te laten doorwerken, maar zelf zijn we het zeker niet van plan! 90% vindt dat we zelf moeten kunnen bepalen hoelang we doorwerken. Tenslotte vindt 77% dat de kennis en levenservaring van ouderen beter benut zouden moeten worden.

Het nieuwe septembernummer van MIND Magazine ligt vanaf donderdag 25 september in de winkel en het jubileumnummer van Margriet is vanaf vrijdag 26 september verkrijgbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (

Ingezonden persbericht