Ingezonden persbericht


Persbericht

OPNIEUW GEEN STEUN VAN PROVINCIE VOOR SCENECS

Het Amersfoorts filmfestival SCENECS krijgt , net als in 2007, geen subsidie van de provincie Utrecht. Net zoals in 2007, spreekt de provincie in haar uitleg zichzelf tegen. Aan de ene kant spreekt de provincie haar waardering uit voor het festival omdat SCENECS zich richt op beginnende filmmakers, maar tegelijkertijd heeft SCENECS volgens de provincie geen toegevoegde waarde ten opzichte van het Nederlands filmfestival Utrecht. Ook wordt door de provincie beweerd dat SCENECS geen samenwerking heeft gezocht met professionele organisaties in en buiten Amersfoort. SCENECS heeft o.a. een partnerschap met JT Bioscopen (met meer dan dertig vestigingen in het land) De Kamers, Bibliotheek Eemland, Filmmuseum en de Nederlandse film- en televisie academie uit Amsterdam. "Kortom, een hoop onredelijke argumenten zonder onderzoek en overdenking", zegt de festivaldirecteur Arya Tariverdi. Een ding is ons duidelijk, de provincie wil koste wat het kost ons niet steunen ten faveure van het Nederlands filmfestival. Een festival in de stad Utrecht, de enige stad die voor de provincie meetelt!

SCENECS heeft in de afgelopen edities bewezen een platform te zijn voor filmmakers en de belangstelling voor het festival neemt duidelijk toe. Juist de laagdrempeligheid voor filmmakers én publiek is iets wat in de afwijzing van de provincie meespeelt. Zij vinden het een negatief aspect dat er weinig entree geheven wordt. SCENECS is van mening dat dit geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het festival.

"Sinds de start van SCENECS in 2006, heeft dit festival een groeiend aantal inzendingen en bezoekers. Ook vanuit de industrie wordt er steeds meer interesse voor dit festival getoond en zijn er steeds meer bekende Nederlanders die hun naam aan SCENECS verbinden. Het educatieve aanbod breidt zich uit en er komen steeds meer activiteiten voor de filmmakers. Ook is gebleken dat SCENECS veel aankomende filmmakers een professioneel vertoningplatform biedt en hen verder helpt met het uitbreiden van hun netwerk. Op deze wijze speelt SCENECS steeds meer een belangrijke rol in de talentontwikkeling van deze filmmakers. Duidelijk is ook dat veel van deze makers tijdens het Utrechtse festival geen kans krijgen.. SCENECS is dus geen concurrent voor Utrecht maar een zinvolle aanvulling. SCENECS biedt jonge filmmakers een springplank voor hun verdere ontwikkeling", aldus Tariverdi.

Dat de provincie SCENECS telkens met het Utrechtse filmfestival vergelijkt vindt de organisatie een groot compliment. Dit geeft ook gelijk aan dat het festival nu al, na twee edities op een hoog niveau uitgevoerd wordt. Echter, de vergelijking door de provincie blijft zeer onredelijk aangezien SCENECS zich op een ander soort publiek richt. Daarnaast vindt Tariverdi het grote onzin dat Amersfoort telkens maar op de tweede plek moet komen en alleen dat zou mogen doen wat Utrecht laat liggen. Amersfoort is ook een belangrijke stad in de provincie en heeft recht op een eigen filmcultuur. Dat heeft verder niet zoveel met Utrecht te maken. Gelukkig heeft de gemeente Amersfoort vertrouwen in het filmfestival en heeft SCENECS vanaf het begin alle nodige steun gegeven. De komende editie zal SCENECS wederom bewijzen dat ze dat vertrouwen waard is. SCENECS zal bezwaar aantekenen tegen de provinciale subsidieafwijzing.

Einde persbericht


---

Noot voor redactie,