Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

24 september 2008

Wortmann: EP tegen fors hogere verzekeringspremies voor rondvaartboten en fast ferries in de binnenvaart.

De zware aansprakelijkheidsregeling voor passagiersvervoer op zee zal niet worden opgelegd aan de Europese binnenvaart. Het Europees Parlement heeft zich zojuist hiertegen gekeerd. Dit betekent dat rondvaartboten, ferryboten of riviercruises niet over één kam worden geschoren met grote cruiseschepen op volle zee, aldus CDA Europarlementariër Corien Wortmann.

De risico´s bij het vervoer van passagiers over binnenwateren zijn niet te vergelijken met de risico´s op volle zee. Tarieven voor vergoeding bij ongelukken op zee kunnen daarmee ook onmogelijk één-op-één worden toegepast op de binnenvaart. Toch is dat wel wat de Europese Commissie voorstelde. Opname van de binnenvaart in de Europese aansprakelijkheidsregeling voor zeeschepen zou leiden tot een fikse verhoging van de maandelijkse premies.

Wortmann: "Passagiers die met een Spido rondvaartboot of de Connexxion fast ferry varen, zouden door dit voorstel geconfronteerd worden met veel hogere kosten voor een risico dat nauwelijks bestaat. Dit zou zelfs veel ondernemingen de das om kunnen doen. Dat is nu gelukkig voorkomen".

Met de stemming in het Europees Parlement is de opname van de binnenvaart in de aansprakelijkheidsregeling voor zeeschepen definitief van tafel, want ook de lidstaten hebben zich inmiddels hiertegen gekeerd.Ingezonden persbericht