Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 24-09-2008

Internet
WWW.TOP-X.NL

TOP-X ENQUÊTE: JONGEREN VINDEN ZWARTBOEK BESTE NEDERLANDSE FILM ALLERTIJDEN

De meeste jongeren komen nauwelijks in de bioscoop. Uit een enquête onder Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, blijkt dat van de 1700 ondervraagden 70 procent niet, nooit of slechts een paar keer per jaar naar de film gaat.

Jongeren geven aan graag thuis een film te bekijken op tv, op dvd of via een download. Als pluspunten van de bioscoop noemen zij de gezelligheid, het grote scherm en het goede geluid.

De film 'Zwartboek' van regisseur Paul Verhoeven is volgens het Top-X panel de beste Nederlandse film ooit. Een meerderheid van de ondervraagden in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar geeft het Gouden Kalf dit jaar aan de film 'Alles is Liefde' van regisseur Joram Lürsen. Favoriete actrice is Carice van Houten en favoriete acteur is Theo Maassen.

Het onderzoek is gehouden in samenwerking met het Nederlands Film Festival en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie. Driekwart van de jongeren geeft aan dat de 'typisch Nederlandse film' wel degelijk bestaat. De helft vindt Nederlandse films minder leuk dan buitenlandse films.

Wordt er in de Nederlandse film slecht geacteerd? Zestig procent vindt van niet. Zit er teveel seks in Nederlandse films? Meer dan de helft antwoordt met nee. Veel deelnemers (50 procent) aan het onderzoek vinden dat je veel dezelfde acteurs ziet. Noodzakelijke ingrediënten voor een leuke film zijn goede acteurs, spanning en humor.

Voor meer informatie: www.top-x.nl.
EenVandaag