Ingezonden persbericht


National Geographic, oktobereditie 2008

Neanderthaler had sproeten en rood haar

Nederlands kunstenaarsduo maakt realistisch model

Diemen, 24 september 2008 Sommige Neanderthalers hadden rood haar, een bleke huid en sproeten. Dat blijkt uit een reconstructie die het Nederlandse kunstenaarsduo Kennis & Kennis heeft gemaakt voor het tijdschrift National Geographic.

De gebroeders Alfons en Adrie Kennis vervaardigden in samenspraak met wetenschappers een gespierde, 1,50 meter lange vrouw. Bij het maken van het skelet baseerden ze zich op eerder gevonden beenderen. Gegevens over de gelaatskleur, het haar en de kleur ogen ontleenden ze aan nieuw genetisch onderzoek op 43.000 jaar oude fossiele resten. Het is voor het eerst dat het uiterlijk van een Neanderthaler is gereconstrueerd op basis van delen van het Neanderthalgenoom.

Neanderthalers maakten ruim 200.000 jaar lang de dienst in Europa en delen van Azië. Na de komst van de moderne mens vanuit Afrika was het binnen een tijdsbestek van 15.000 jaar echter gedaan met de soort, die als onze nauwste prehistorische verwant geldt. Circa 28.000 jaar geleden stierven de Neanderthalers uit, vermoedelijk als gevolg van zowel klimaatverandering als concurrentie van Homo sapiens. Recent DNA-onderzoek lijkt aan te tonen dat er nauwelijks of geen kruising heeft plaatsgevonden tussen de Neanderthaler en de moderne mens, maar dat beide soorten afstammen van een gemeenschappelijke voorouder die zo n 700.000 jaar geleden leefde.

Zie voor bruikbaar beeld het attachement. Lees het hele verhaal in het oktobernummer van National Geographic.
---