Ingezonden persbericht


Persbericht

Derde verkiezing 'Sportgemeente van het jaar' van start

Oosterbeek, 4 april 2008 - Na twee succesvolle jaren organiseren Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en VNG in 2008 opnieuw de verkiezing van de 'Sportgemeente van het Jaar'. Alle gemeenten in Nederland worden uitgedaagd om mee te dingen naar de titel 'Sportgemeente 2008'.

Het speciale thema van de verkiezingen is dit jaar 'Sport dichtbij' Laagdrempelig sport- en beweegaanbod op buurt- of wijkniveau. Naast een beoordeling op dit thema, vormen de sportinfrastructuur, financiën, (top)sportbeleid, participatie en accommodaties ook belangrijke beoordelingsonderwerpen. Elke gemeente in Nederland maakt een gelijke kans om de titel 'Sportgemeente 2008' in de wacht te slepen. Uit elk van de drie categorieën - groot, middelgroot en klein - worden twee gemeenten genomineerd.

Deze zes beste inzendingen krijgen bezoek van een adviescommissie. De adviescommissie adviseert de jury, die uiteindelijk de winnaar kiest. De jury bestaat dit jaar uit Johan Wakkie (directeur KNHB), Marcel Sturkenboom (directeur NOC*NSF), een vertegenwoordiger van VNG en Jos Som (voorzitter VSG). Uit de zes nominaties kiest de jury één winnaar.

Op woensdag 24 september 2008 tijdens het landelijk congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Emmen wordt bekendgemaakt welke gemeente zich in 2008 - na Rotterdam in 2006 en Enschede in 2007 - 'Sportgemeente van het jaar' mag noemen. De winnaar ontvangt een geldprijs die ingezet wordt voor de lokale sport. Een promotiepakket zal de 'Sportgemeente 2008' ondersteunen om bekendheid te geven aan de gewonnen titel.

Op de website www.sportgemeentevanhetjaar.nl is alle informatie over de verkiezing te vinden en kunnen gemeenten meedoen door een digitale vragenlijst in te vullen. De deelnemende gemeenten ontvangen een aantal affiches waarmee ze hun deelname zichtbaar kunnen maken.

Sport is leuk om te doen, belangrijk voor het individu, maar ook voor de samenleving. Veel gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Dit is dan ook het doel van deze verkiezing.