Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 17 juli 2008

Première HET ZUSJE VAN KATIA op Nederlands Film Festival

HET ZUSJE VAN KATIA, de nieuwe film van Gouden Kalfwinnaar Mijke de Jong en producent Hans de Wolf, gaat tijdens het 28e Nederlands Film Festival feestelijk in première. De vertoning vindt plaats op donderdag 25 september in de Schouwburg van Utrecht.

HET ZUSJE VAN KATIA is een intiem portret van een 13-jarig meisje in Amsterdam-Noord dat haar Russische moeder en oudere zus Katia "verliest" aan de harde wereld van de prostitutie. Zusje blijft alleen achter in een flat aan het IJ-plein. Door haar onvoorwaardelijke liefde en onbevangenheid houdt ze het hoofd boven water in de grimmige wereld van porno, drugs en neonreclames.

De hoofdrol van HET ZUSJE VAN KATIA wordt vertolkt door de debuterende Betty Qizmolli, Katia door de van origine Russische Julia Seijkens. De rol van de moeder is voor Olga Louzgina.

Met haar voorlaatste film TUSSENSTAND won Mijke de Jong drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse filmkritiek op het Nederlands Film Festival in 2007. Mijke de Jong: " Ik ben er trots op dat HET ZUSJE VAN KATIA in première gaat op het Nederlands Film Festival en ik kijk er naar uit om deze avond samen met de mensen waarmee deze film tot stand is gekomen te beleven."

Daarnaast is HET ZUSJE VAN KATIA opgenomen in de officiële selectie van het 61e Internationale Film Festival Locarno. Mijke de Jong behaalde eerder internationale successen met de films BLUEBIRD (Kristallen Beer, Filmfestival Berlijn 2005) en TUSSENSTAND (Special Mention, Film Festival Locarno 2007). "Ook HET ZUSJE VAN KATIA staat volop in de internationale belangstelling . Veel mooie festivals hebben zeer positief gereageerd op de film," aldus producent Hans de Wolf.

HET ZUSJE VAN KATIA is geproduceerd door Keyman Film, in coproductie met de NPS en met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, het Stimuleringsfonds en het CoBO Fonds.

Op 2 oktober brengt A-Film Distribution HET ZUSJE VAN KATIA landelijk uit in de bioscoop.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008. Voor meer informatie en voor kaartverkoop (vanaf 11 september): www.filmfestival.nl

EINDE PERSBERICHT