Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse in de race voor verkiezing `Sportgemeente van het Jaar'

23 juli 2008

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF organiseren voor de derde keer de verkiezing van de `Sportgemeente van het Jaar'.

De gemeente Spijkenisse en tweeëntwintig andere gemeenten hebben zich aangemeld voor de titel `Sportgemeente 2008'. Tijdens het Landelijk Congres van Vereniging Sport en Gemeenten op 24 september 2008 in Emmen wordt de winnende gemeente bekendgemaakt.

De deelnemende gemeenten zijn ingedeeld in drie categorieën:
* kleine gemeenten (tot 40.000 inwoners)

* middelgrote gemeenten (40.000 tot 100.000 inwoners)
* grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners).

In de categorie middelgrote gemeente neemt Spijkenisse het op tegen Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Delft, Katwijk, Venlo en Weert. Het is de eerste keer dat de gemeente Spijkenisse deelt neemt aan de verkiezing van de `Sportgemeente van het Jaar'.

In augustus worden per categorie twee gemeenten genomineerd. De zes genomineerde gemeenten krijgen bezoek van een adviescommissie. De adviescommissie adviseert de jury die uiteindelijk de winnaar kiest. De jury bestaat uit:

* Johan Wakkie, directeur KNHB

* Marcel Sturkenboom, directeur NOC*NSF

* Sandra Korthuis namens de VNG

* Jos Som, voorzitter Vereniging Sport en Gemeenten
* Clémence Ross, directeur NISB.

Sport dichtbij
Het speciale thema dit jaar is `Sport dichtbij' Laagdrempelig sport- en beweegaanbod op buurt- of wijkniveau. Naast een beoordeling op dit thema, vormen de sportinfrastructuur, financiën, (top)sportbeleid, participatie en accommodaties ook belangrijke beoordelingsonderwerpen. De beoordeling is zo georganiseerd dat zowel grote als kleine gemeenten een kans maken op de titel 'Sportgemeente van het jaar'.

De winnaar ontvangt een geldprijs van 3000,- euro die in overleg tussen organisatie en gemeente ten goede zal komen aan de lokale sport en een promotiepakket.

De titel Sportgemeente van het jaar ging eerder naar Rotterdam (2006) en Enschede (2007).