NCRV

Achter de voordeur

Wist u dat uw Turkse kapper eenzaam is?

Woensdag 24 september 2008
20.50 uur, Nederland 2

In de vierde aflevering van het zesdelige NCRV-programma Achter de voordeur, de Turkse Mesut Parti (44). Sinds zijn achtste jaar woont hij in Nederland, zijn vader was een van de eerste gastarbeiders in ons land. En in de Haagse Molenwijk worstelt Roos Schouten (58) met haar gezondheid en haar multiculturele straat.

Als de vader van Mesut overlijdt, besluit hij samen met zijn moeder in Zaandam te gaan wonen. Zijn eigen kapperszaak in Gouda slokt al zijn energie op. Contact met zijn buren heeft hij nauwelijks en dat vindt hij erg jammer. Hij is anders gewend, want in Turkije speelde het leven zich veel meer âop straatâ af. Mesut kan niet wennen aan de koele Nederlandse cultuur. Zomaar bij een buurman of buurvrouw aanbellen durft hij dan ook niet. Mesut geeft zijn huissleutel aan Achter de voordeur. Wie neemt een kijkje in zijn huis en zijn leven?

Roos woont al dertig jaar in Den Haag. Zo op het eerste gezicht is er niet veel met haar aan de hand. Maar Roos heeft al heel wat te verstouwen gehad. Vanaf haar vijftiende heeft ze een hersentumor, waardoor ze allerlei lichamelijke klachten kreeg. Op haar dertigste werd de tumor ontdekt. Ze werd direct geopereerd en er volgden zeker tien operaties. De artsen ontdekken meerdere tumoren. Hoe lang Roos met de tumoren kan leven, is niet duidelijk. Roos heeft veel minder contact met haar buren dan vroeger. Er wonen nu ânog maar zes blanken in de straatâ. Ze vindt het moeilijk om contact te leggen met de nieuwe, overwegend allochtone, bewoners. Welke buurtgenoot is nieuwsgierig naar het verhaal achter haar voordeur?