Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 27 augustus 2008

EL OLVIDO en THE LAST DAYS OF SHISHMAREF in première op Nederlands Film Festival

De documentaires EL OLVIDO van Heddy Honigmann en THE LAST DAYS OF SHISHMAREF van Jan Louter zullen tijdens de 28e editie van het Nederlands Film Festival in première gaan. THE LAST DAYS OF SHISHMAREF wordt op 27 september voor het eerst vertoond. EL OLVIDO beleeft maandag 29 september zijn Nederlandse première. Beide premières vinden plaats in de Rembrandt Bioscoop in Utrecht.

In THE LAST DAYS OF SHISHMAREF verbeeldt Jan Louter aan de hand van drie Inupiaq (Eskimo) families het naderende einde van een traditionele levenswijze op het eiland Shishmaref als gevolg van de smeltende poolkappen. Toch is de film ondanks de alarmerende situatie geen politiek pamflet. THE LAST DAYS OF SHISHMAREF is een film over identiteit, vergankelijkheid en het botsen van verschillende tijdperken en culturen.

Heddy Honigmann schetst in EL OLVIDO een indringend portret van mensen die aan de onderkant van de samenleving leven. Straatkinderen, zwervers, obers en kleine middenstanders komen aan het woord en vertellen aan de hand van persoonlijke anekdotes de hele politieke geschiedenis van Peru. Ondanks de misère en het verdriet, heeft Honigmann ook oog voor de poëzie en humor in hun verhalen en brengt zij zodoende een eerbetoon aan haar geboorteland.

THE LAST DAYS OF SHISHMAREF is geproduceerd door Miroir Film. De documentaire is mede tot stand gekomen met subsidie van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties, het CoBO-Fonds, het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media en LLiNK. De afwerking van de film is mede tot stand gekomen met steun van het Nederlands Fonds voor de Film. Jan Louter behaalde in 2001 internationale successen met de documentaire A sad flower in the sand op het AFI Film Festival in Los Angeles.

EL OLVIDO is geproduceerd door Cobos Films BV, IKON en ZDF Arte. De film kwam tot stand met financiële steun van het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO Fonds en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. Heddy Honigmann was eerder verantwoordelijk voor prijswinnende documentaires als O AMOR NATURAL, HET ONDERGRONDS ORKEST en FOREVER. EL OLVIDO is geselecteerd voor het 56e San Sebastian International Film Festival voor het onderdeel Horizontes Latinos en is tevens de openingsfilm voor dit onderdeel.

CINEMIEN Film & Video Distribution verzorgt de bioscoopdistributie van beide films.

THE LAST DAYS OF SHISHMAREF is te zien vanaf 9 oktober in filmtheaters in het hele land. EL OLVIDO wordt op 23 oktober in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008. Voor meer informatie en voor kaartverkoop (vanaf 10 september): www.filmfestival.nl

EINDE PERSBERICHT