Ingezonden persbericht


Tijdens het Nederlands Film Festival besteedt Nederland 2 uitgebreid aandacht aan de Nederlandse film. Met dagelijkse journaals, veel Nederlandse korte en lange films, kijkjes achter de schermen en een verslag van het gala van de Gouden Kalveren. Bovendien kan het Nederlandse publiek via www.nlfilmtop50.nl zijn favoriete Nederlandse Speelfilm aller tijden kiezen.

In 1999 werd voor het laatst een Beste Nederlandse Speelfilmverkiezing georganiseerd. Destijds won Turks Fruit. Tijdens het Nederlands Film Festival kunnen kijkers opnieuw hun favoriet kiezen. De uitslag van de Nederlandse Film Top 50 wordt live bekend gemaakt door Twan Huys in het Nederlands Film Festival Journaal (VPRO) op donderdag 2 oktober om 22.50 uur.

In het dagelijkse festivaljournaal op Nederland 2 is er naast veel aandacht voor de verkiezing natuurlijk ook volop aandacht voor de Nederlandse film. Twan Huys presenteert vanaf woensdag 24 september om 13.20 uur interviews, reportages, glamour en glitter, rechtstreeks vanaf het terras van café Le Journal aan de Neude in Utrecht. De herhaling is 's avonds rond 23.30 uur te zien.

Elke middag zijn vanaf 24 september op Nederland 2 afwisselend korte films, kijkjes achter de schermen en portretten van Nederlandse acteurs of actrices te zien. Daarnaast zendt Nederland 2 elke avond rond 00.00 uur ook internationaal succesvolle Nederlandse films uit, zoals Zusje, De Aanslag en Antonia. Films die meedingen in de competitie van de Nederlandse Film top 50. De films worden steeds ingeleid door twee fans. Premier Balkenende koos De Aanslag als zijn favoriete Nederlandse film.

Op vrijdag 3 oktober om 22.50 uur is op Nederland 2 het verslag te zien van de uitreiking van de Gouden Kalveren in de Stadsschouwburg Utrecht, gepresenteerd door Viggo Waas en Peter Heerschop. Aansluitend wordt om 23.55 uur de beste Nederlandse film, volgens het publiek, uitgezonden (onder voorbehoud).

De Nederlandse Film Top 50 is een initiatief van Nederland 2, in samenwerking met het Nederlands Film Festival, Cinema.nl en de VPRO. Het concept achter de NL Film Top 50 en de online doorvertaling komen uit de koker van het interactieve marketingbureau MediaMonks.

Marion van Dam

_________________________________

NPO Televisie Programmering
' +31 (0)35 6774633
7 +31 (0)35 6777412
marion.van.dam@omroep.nl
www.omroep.nl/npo

NPO
NPO-gebouw
Sumatralaan 45
Postbus 26444
1202 JJ Hilversum

---- --