Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 17 september 2008

Zeldzame mensaap komt naar Apeldoorn

Nieuwe mannen voor Apenheuls bonobogroep

Woensdag 24 september is het een komen en gaan van bonobo's in Apenheul. Drie bonobomannen reizen dan, in het kader van een Europees fokprogramma, met hun moeder naar het apenpark in Apeldoorn. Een bijzondere gebeurtenis, want Apenheul is de enige dierentuin in Nederland die de zeldzame bonobo's in zijn collectie heeft. Met de komst van deze 'dwergchimpansees' heeft Apenheul één van de grootste bonobogroepen in Europese dierentuinen.

Nieuwe fokmannen
Mannelijke bonobo's in Apenheul zijn behoorlijk in de minderheid. Waar de verhouding tussen mannen en vrouwen in de natuur ongeveer gelijk is, moeten de acht bonobovrouwen in Apenheul het stellen met slechts één man. Deze man - Mobikisi - heeft het zwaar te verduren, want bij bonobo's zijn de vrouwen de baas. Apenheul is op zoek gegaan naar nieuwe fokmannen en vond drie geschikte kandidaten in Dierenpark Planckendael in België. Deze bonobomannetjes, Redy, Zamba en de jonge Hongo, en hun 30-jarige moeder Hortense reizen nog deze maand af naar Apenheul.

Apenheul neemt ook afscheid
Apenheul heeft, zelfs met de komst van de bonobomannen, een overschot aan vrouwen. Een ruil tussen de twee dierenparken is daarom een uitstekende zet. Op het moment dat Hortense met haar zonen arriveert in Apenheul, vertrekken bonobo's Lomela en haar zesjarige dochter Jasiri diezelfde dag nog naar Planckendael.

Belgen en Hollanders ontmoeten elkaar
Bij aankomst in Apenheul krijgen de nieuwkomers eerst de mogelijkheid om te wennen aan hun omgeving en aan de verzorgers. Dit gebeurt buiten het zicht van bezoekers en de andere bonobo's. De kennismaking met de andere bonobo's vindt, afhankelijk van het verloop, wel onder toeziend oog van bezoekers plaats. De Belgen en Hollanders worden niet in één keer bij elkaar gezet. In kleine aantallen ontmoeten de dieren elkaar in het grote binnenverblijf. Na enkele dagen is de groep in zijn nieuwe samenstelling buiten op het bonobo-eiland te zien. Vanaf de nieuwe Amazoniabrug hebben bezoekers uitstekend zicht op dit eiland. Bezoekers hebben dus ruim de mogelijkheid om te zien hoe het met de dieren gaat.

Uitwisseling van bonobo's
De bonobo-uitwisseling is onderdeel van een Europees fokprogramma (EEP). Door het uitwisselen van dieren binnen Europese dierentuinen, maar ook wereldwijd, wordt er voor het behoud van genetische diversiteit gezorgd. De komende jaren verhuizen bonobo's vanuit meer dierentuinen. Een vereiste om inteelt te voorkomen; met name bij diersoorten die slecht vertegenwoordigd zijn in dierentuinen. Ook vanuit Apenheul vinden in de toekomst meerdere uitwisselingen plaats. Uiteindelijk zal de groep voor een groot deel uit nieuwe dieren bestaan.


- - - einde bericht - - -