Socialistische Partij Rotterdam

'Rotterdam voor Gaza' wil inwoners Gaza steunen

24-09-2008 * Gisteravond vond in Rotterdam een bijeenkomst plaats voor de actie 'Rotterdam voor Gaza', een initiatief om te zorgen dat de gemeente Rotterdam contacten legt en hulp biedt in de Gazastrook. De actie wordt gesteund door de SP, GroenLinks en het initiatief Doorbreek de Stilte, waaraan al 10 van de 18 PvdA-raadsleden hun steun betuigden. Ook Een Ander Joods Geluid en diverse Palestijnse organisaties ondersteunen het voorstel.

SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen lanceerde het initiatief 'Gaza zusterstad van Rotterdam' drie jaar geleden. Sindsdien zijn de machtsverhoudingen in de Gaza-strook veranderd. Tegelijkertijd is de situatie voor de inwoners van Gaza steeds schrijnender geworden: 85 procent van hen leeft onder de armoedegrens, bijna niemand mag de strook meer in of uit, goederen worden aan de grens tegengehouden en het Israëlische leger voert willekeurige aanvallen uit in de strook. Dat maakt de noodzaak om internationaal, landelijk én lokaal iets aan die situatie te doen groter dan ooit.

In onder andere de Telegraaf verschenen gisteren berichten dat de SP de radicaal-islamistische beweging Hamas zou willen ondersteunen. Dat is niet het geval. De SP vindt wel dat met Hamas gesproken moet worden, omdat isolatie alleen maar leidt tot verdere radicalisering. Cornelissen: 'Wat ons betreft hoeft burgemeester Opstelten de leiders van Hamas niet op de thee te vragen. Wij willen vooral dat er hulp van mens tot mens geboden wordt aan de inwoners van Gaza, die er onder de Israëlische bezetting vreselijk aan toe zijn. Ziekenhuizen kunnen hulp en goederen leveren aan ziekenhuizen, universiteiten aan universiteiten, en de dienst Gemeentewerken kan helpen de infrastructuur in het gebied weer op te bouwen.'

De gemeente Rotterdam heeft al tientallen jaren tal van internationale contacten. Veel Rotterdammers hebben een grote affiniteit met wat er gebeurt in de Palestijnse gebieden. Ontwikkelingshulp en buitenlands beleid is in eerste instantie een landelijke zaak, maar ook een gemeente kan veel betekenen in het bieden van contacten, kennis en hulp. In november legt de SP daarom een voorstel aan de gemeenteraad voor om die hulp te bieden aan de inwoners van Gaza. Voor die tijd wordt verder uitgewerkt wat er wel en niet mogelijk is in de huidige situatie.

Een uitgebreider verslag van de avond voor 'Rotterdam voor Gaza' volgt binnenkort.