Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 24 september 2008

VWA controleert Chinese producten op melamine

De VWA (Voedsel en Warenautoriteit) controleert producten die bij Chinese importeurs Nederland binnenkomen. Dit in verband met het melamineschandaal, dat zich ook naar Groot Brittannië, Australië en Nieuw Zeeland heeft uitgebreid. Chinese lollies van het merk White Rabbit zijn in deze landen uit de schappen gehaald, omdat ze melamine bevatten. "We zijn druk doende om importeurs van Chinese producten te bezoeken en te bekijken wat ze binnen hebben gekregen. Zitten daar producten bij op basis van melk dan zullen we die onderzoeken", aldus Hans Jeuring, inspecteur Levensmiddelen van de Voedsel en Warenautoriteit in het AVRO radio 1 programma 'De Praktijk'. De eerste resultaten van het onderzoek worden in de loop van volgende week verwacht.

Volgens Jeuring gaat het te ver om geen Chinese producten meer te kopen. "Mocht het in Nederland in producten aangetroffen worden, dan zal niemand ziek worden. Maar de producten zullen absoluut uit de schappen gehaald worden, want er is wel sprake van grove fraude vanuit China".

Toch zegt Jeuring geschrokken te zijn van de nieuwste berichten uit Groot Brittannië: "Tot op heden was er geen enkel signaal dat er Chinese producten in Europa op markt zouden zijn. Dit verbaast me wel en ik verwacht snel een melding vanuit Brussel, via het Europees meldingssysteem".

---Ingezonden persbericht