GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europees Parlement pakt ontbossing aan

Brussel, 24 september 2008 - Vandaag stemde het Europees Parlement over voorstellen van de Groenen om een einde te maken aan de illegale handel in tropisch hout. Het Europarlement nam een voorstel aan om de huidige internationale overeenkomst over tropisch hout te herzien. Ook moet de Europese Commissie met maatregelen komen om de handel in illegaal hout tegen te gaan.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Dat is hard nodig. Het huidige beleid schiet te kort. Momenteel verdwijnen er elk jaar miljoenen voetbalvelden aan bos. Een zwaar verlies, want tropische bossen herbergen een schat aan plant- en diersoorten. Twee derde van alle soorten die op het land voorkomen, leven in tropische bossen".

Begin van dit jaar schreef Buitenweg samen met collega-parlementariërs een brief aan de Europese Commissie om met wetgeving te komen voor het tegengaan van illegale houtkap. Gisteren kondigde de Europese Commissie aan dat ze op 15 oktober eindelijk met voorstellen komt. GroenLinks is daar ontzettend blij mee.

Eerder dit jaar maakte de Braziliaanse overheid bekend dat de ontbossing in het Amazonegebied weer toeneemt. Een groot probleem, niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor mensen. De tropische bossen hebben namelijk een belangrijke functie als opslagplaats voor CO2."Eigenlijk kun je stellen dat de tropische bossen de longen van de aarde zijn. Ze zetten massaal kooldioxide om in zuurstof, waardoor wij gezonde lucht in kunnen ademen", aldus Buitenweg.

Ontbossing is ook een belangrijke oorzaak voor klimaatverandering. Ongeveer een vijfde van de klimaatverandering wordt veroorzaakt door ontbossing. Buitenweg: "Als we een goed klimaatbeleid willen voeren dan moeten we beginnen met het beschermen van onze bossen. We kunnen nog zoveel andere maatregelen nemen, maar als we er niet in slagen om de ontbossing te stoppen, dan gaan we het klimaat niet redden."


-----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa