LLiNK

Rotterdam, 24 september 2008

-PERSBERICHT-

LLINK Warzone Kameroen - De laatste reis van Marie-Reine

In deze Warzone reist de 24-jarige Marie-Reine Mengue me Fouda, studente aan de School voor de Journalistiek in Zwolle, door haar geboorteland Kameroen. Marie-Reine laat zien hoe het Nederlandse Liliane Fonds probeert doofstomme meisjes uit de handen van prostitutiebendes te redden. En hoe gehandicapte pygmeekinderen - zonder hulp ten dode opgeschreven - in het oerwoud worden opgespoord. Tijdens haar overnachting bij de pygmeeën wordt Marie-Reine gestoken door de mug, die malaria tropica verspreidt. Aan deze gevreesde ziekte sterven niet alleen talloze kinderen, ook Marie-Reine overleed kort na terugkomst in Nederland. Het Warzone-avontuur was haar laatste reis.

Garoua ligt in het noorden van Kameroen, een land waar momenteel 12% van de bevolking besmet is met het HIV-virus. De woestijnstad ligt op een belangrijk kruispunt van verkeersaders tussen Nigeria, Tsjaad, Kameroen en de Centraal Afrikaanse Republiek. Bijzonder is dat prostitutiebendes het hier vooral gemunt hebben op doofstomme meisjes. Zij krijgen zelden baantjes en horen en zeggen niets, dus kunnen ze geheimen heel goed bewaren. De meisjes vormen een gemakkelijke prooi. Het Liliane Fonds heeft zich het lot van de doofstomme liefdesmeisjes aangetrokken en probeert hen uit de prostitutie te bevrijden, of al in een eerder stadium in te grijpen door de meisjes een speciale vakopleiding en beschermd onderdak te bezorgen.

Triest is ook het lot van de BaAka-pygmeeën in de jungle in het Yokadouma district, ten zuiden van Batouri. Nu de oliebronnen van Kameroen zijn uitgeput is de grote uitverkoop van het oerwoud begonnen. Er is geen inkomstenbron en de lokale bevolking heeft als gevolg hiervan nauwelijks te eten en raakt ook nog eens besmet met ziektes die direct aan hun contact met de houtkappers (vreemde ziekten, waartegen ze niet bestand zijn) of aan armoede (malaria en geelzucht) te wijten zijn.

LLiNK Warzone Kameroen, mede mogelijk gemaakt door NCDO en Liliane Fonds, 27/10 23:20 Nederland 2.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---


Noot voor de redactie,