Ingezonden persbericht


CITY JOURNAL: "Weinig uitwisseling van kennis en ervaring"

Risicojongeren blijven onzichtbaar

Den Haag, 24 september 2008 - Bij middelgrote gemeenten (G27) is er weinig uitwisseling van kennis en ervaring over jeugdproblematiek. Er is ook veel geschreven over de aanpak van probleemjongeren maar In de praktijk maken gemeenten weinig gebruik van de aanbevelingen en onderzoeksresultaten. Mensen die met en voor jongeren werken hebben geen tijd en zin om alles bij elkaar te sprokkelen. Ook blijft in veel gemeenten een bepaalde groep risicojongeren met ernstige problemen onzichtbaar. Dit blijkt uit onderzoek van Nicis Institute en Berenschot waarover vandaag wordt gepubliceerd in City Journal, het vakblad voor de stedelijke praktijk.

Het onderzoek werd in 2007 uitgevoerd onder risicojongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar die geen opleiding hadden afgemaakt, geen werk hadden en bovendien niet door gemeentelijke instanties werden bereikt (de 'onzichtbare' jongeren). Het vraagstuk van de aanpak van risicojongeren staat bij veel gemeenten hoog op de lokale politieke agenda. Juist deze jongeren hebben een grote kans af te glijden naar zaken als overlast en criminaliteit. Om kennis en ervaring beter te delen en te benutten, moet er volgens de onderzoekers een 'kopgroep' komen van middelgrote gemeenten die al actief bezig zijn met de aanpak van risicojongeren.

In City Journal is er ook aandacht voor een studie over de vroeg na-oorlogse wijken. Van de duizend wijken die tussen 1945 en 1970 werden gebouwd, zijn er zeker 160 probleemwijk geworden. De vraag wordt beantwoord hoe dit mogelijk is en er worden aanbevelingen gedaan voor de toekomst.

Verder is er een interview met beeldend kunstenaar Sabrina Lindemann die de drijvende kracht is achter Hotel Transvaal, 'het grootste hotel ter wereld', in de gelijknamige Haagse stadsvernieuwingswijk. Nieuwsgierige reizigers kunnen in de wijk in één van de hotelkamers in een slooppand in de wijk boeken.

In City Journal worden de genomineerden voor de Parel van Integratie uitgebreid belicht, is er ook de column van de Rotterdamse wethouder Dominique Schrijer en een antwoord op de vraag of huis.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht