Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt vervolging oorlogsmisdadigers Sierra Leone

24 sep 2008 | Nederland stelt 4,5 miljoen euro extra beschikbaar aan het Speciale Hof voor Sierra Leone. Dat maakte minister Verhagen gisteren bekend tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Het Hof berecht oorlogsmisdadigers uit de burgeroorlog die in de jaren negentig in het land woedde. Een belangrijk succes in de internationale strijd tegen straffeloosheid is de berechting van het voormalige Liberiaanse staatshoofd Charles Taylor door het gerechtshof.

Tijdens een ontmoeting met de Sierra Leoonse president Koroma verklaarden premier Balkenende en minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) dat Nederland zich blijvend zal inzetten voor het Speciale Hof. 'Ons land is een van de voornaamste donoren', aldus Verhagen. 'Nederland heeft niet voor niets het uitbannen van straffeloosheid en het bewaken van de internationale rechtsorde hoog in het vaandel staan.'

Het straffen van de verantwoordelijken is belangrijk voor een duurzame oplossing van conflicten zoals dat in Sierra Leone. Bovendien helpt de juridische kennis van het gerechtshof de rechtspraak in Sierra Leone in de toekomst te verbeteren.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl