Ministerie van Defensie

24-09-2008 21:53

IFTAR-MAALTIJD DEFENSIE MASSAAL BEZOCHT


Meer dan honderd gasten hebben vanavond in de Prinses Julianakazerne in Den Haag aangezeten aan de IFTAR-maaltijd voor defensiepersoneel met een moslimachtergrond. Het diner onderbreekt het vasten tijdens de Ramadan en begon na zonsondergang, om precies te zijn om zes minuten over half acht.

Voorafgaand aan de maaltijd was er een koranrecitatie door imam Mohammed Tahier. Daarna voerden uiteenlopende deskundigen het woord. Onder hen moslimmilitairen die over hun ervaringen bij Defensie vertelden. Ook staatssecretaris van Defensie Jack de Vries en hoofd krijgsmachtaalmoezenier kolonel Hoes (luchtmacht) spraken de dinergasten toe.

De IFTAR-maaltijd vormt een gezamenlijk initiatief van de hoofddirectie Personeel en het Multicultureel Netwerk van Defensie. Beide instanties willen op deze manier het multiculturele karakter van de krijgsmacht aangeven en dat die een aantrekkelijke werkgever voor allerlei groeperingen uit de samenleving is. De IFTAR-maaltijd vond voor de derde achtereenvolgende keer plaats.

De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en tevens de vastenmaand. Dit jaar begon die voor de meeste moslims op dinsdag 2 september en eindigt precies dertig dagen later met het suikerfeest. Tussen de dageraad en zonsondergang mag niet worden gegeten, gedronken, gerookt en gevreeën. In de avonduren en 's nachts eten de moslims wel.