Centrum Informatie en Documentatie IsraëlCIDI Persbericht - Den Haag, 24 september 2008


---

CIDI: geen zusterband tussen democratisch Rotterdam en terroristisch Gaza

CIDI heeft vandaag B en W van Rotterdam opgeroepen geen stedenband tussen Rotterdam en Gaza aan te knopen (lees hier de brief). GroenLinks en de SP hebben dit voorgesteld. Volgens CIDI zal een dergelijke stap niet tot een verbetering van de moeilijke situatie van de Palestijnen leiden, maar slechts bijdragen aan de continuering van het misdadige regime van Hamas.

Die organisatie greep in juni 2007 de macht in Gaza en sedertdien zijn andersdenkenden hun leven niet meer veilig, aldus CIDI: "Hamas maakt zich schuldig aan grove mensenrechtenschendingen waaronder het executeren van (vermeende) Fatah-aanhangers, het vernielen van de eigendommen van Christenen en openbare mishandelingen. Vrouwenrechten zijn beknot".

CIDI wijst er voorts op dat Hamas op de lijst staat van Europese terreurorganisaties: "Een Nederlandse stad kan en mag geen relaties aangaan met een internationaal terroristisch netwerk, al helemaal niet omdat daarmee het beleid van de landelijke overheid ondermijnd wordt."

CIDI waarschuwde B en W vandaag dat de voorgestelde stedenband Hamas de erkenning geeft die het nodig heeft om zijn misdadige en gewelddadige karakter te behouden: "De democratisch gekozen gemeenteraad van Rotterdam moet juist helpen de legitimiteit van dit via een staatsgreep aan de macht gekomen regime weg te nemen."