Risicomanagement in grondstoffen- en energiemarkten

Oosterbeek, 25 en 26 september 2008

Cursusleiding
Professor Joost M.E. Pennings
Professor Pennings is de AST professor in de Theorie en Praktijk van Goederentermijnmarkten aan de Wageningen Universiteit, hoogleraar Marktkunde en Besliskunde aan de Universiteit van Illinois in de Verenigde Staten in de Office for Futures & Options Research en de ALEX Beleggersbank professor in Behavioral Finance aan de Universiteit van Maastricht en hoogleraar Marktkunde aan de Universiteit van Maastricht. Professor Pennings is een autoriteit op het gebied van risicomanagement en het gebruik van risicomanagement instrumenten met bijzondere aandacht voor grondstoffen en energie dragers. Professor Pennings heeft meer dan 70 artikelen geschreven op zijn vakgebied in internationale gerefereerde tijdschriften, en heeft meer dan 85 lezingen verzorgd op wetenschappelijke congressen. Daarnaast adviseert professor Pennings internationale bedrijven in het agro en energie complex, overheden en bedrijfsorganisaties.

Introductie
De prijs volatiliteit in grondstoffen- en energiemarkten is de afgelopen jaren sterk toegenomen door onder andere veranderingen in het politieke klimaat (afbraak van landbouwsubsidies in het kader van WTO en de nieuwe energie groene toepassingen van grondstoffen) en de nieuwe opkomende economieën (Brazilië & China). De grotere prijsvolatiliteit in de markten van grondstoffen heeft bijgedragen tot een grote belangstelling voor risico-management-instrumenten in het bijzonder voor goederen-termijncontracten en opties. De afgelopen 2 jaar is het handelsvolume van deze prijs-risicomanagement-instrumenten met 40% gestegen. Grondstoffen termijn- en optiemarkten zijn er voor alle grote landbouwgewassen, metalen en energiedragers (electriciteit, olie, gas en kolen). Bedrijven die grondstoffen inkopen dan wel verkopen worden geconfronteerd met prijsvolatiliteit en zullen (in de nabije toekomst) participeren in goederentermijnmarkten.

De bijzondere leerstoel Theorie en Praktijk van Goederen-termijnmarkten is ingesteld door de Algemene Stichting Termijnhandel, en heeft als doel om het Nederlandse bedrijfsleven inzicht te geven in het functioneren van (agrarische) termijnmarkten

In deze tweedaagse cursus staat centraal hoe risico's verbonden aan de grondstoffenmarkt effectief kunnen worden gemanaged met behulp van de termijncontracten en opties. De cursist zal inzicht verkrijgen in hoe hij/zij risico-managementstrategieën kan ontwikkelen met behulp van termijncontracten en opties. Door gebruik te maken van diverse praktijk-voorbeelden en deskundige gastsprekers, worden de onderwerpen doorlopen met veel interactie en discussiemomenten.