Gemeente Bernheze


Sportieve opening kunstwerk De Zenbaan Nistelrode

zenbaan
Het kunstwerk De Zenbaan bij sporthal De Overbeek in Nistelrode wordt op donderdag 25 september 2008 feestelijk geopend door wethouder Ad Donkers. Hij krijgt daarbij assistentie van de leerlingen van basisschool De Beekgraaf.

De Zenbaan is een kunstwerk van Lokatief, bestaande uit de kunstenaars Marieke Hurkens, Mariëlle Lapidaire en Anton Watzeels. Het werk is 10,5 bij 15 meter groot en ligt voor de ingang van sporthal De Overbeek. Het kunstwerk bestaat uit een tartanbaan met vijf in elkaar overvloeiende cirkels, die op hun beurt weer in cirkelvormige banen zijn opgedeeld. In het midden van elke cirkel is een ring aan een paal geplaatst, die tevens als lichtmast fungeert en bij spelactiviteiten betrokken kan worden. De lichtkorven bewaken s avonds als halos het terrein. De Zenbaan is een sportvoortuin waar naar gekeken en op gesport kan worden.

Naast de esthetische waarde nodigt het kunstwerk ook uit tot creatief gebruik: sporters, passanten en kinderen kunnen gebruik maken van de baan voor sport en spel. Hierdoor komt het kunstwerk niet op zichzelf te staan, maar gaat het onderdeel uitmaken van de sporthal, de omgeving en individuele sport- en spelactiviteiten.

De omgeving en de sporthal hebben als inspiratie voor het kunstwerk gefungeerd. De golving in de voorgevel van de sporthal komt terug in het lijnenspel van de Zenbaan en ook de kleur blauw van de vloer van de hal komt terug als kleur van de tartanbaan. Daarnaast vormt de manifestatie en materiaalkeuze van het kunstwerk een verwijzing naar korfbal en atletiek. Verder hebben de kunstenaars zich voor wat de vorm en materiaalkeuze betreft laten inspireren door Japanse zentuinen. Door deze inspiratiebronnen en de gebruiksmogelijkheden van het kunstwerk ontstaat een werk op de grens van kunst en sport, een werk dat de activiteiten binnen doortrekt in het kunstwerk buiten.

Voorafgaande aan de opening krijgen leerlingen van basisschool De Beekgraaf van de kunstenaars van Lokatief een workshop zenballen maken. Tijdens de opening zullen de leerlingen hun zelfbedachte sport met de zenballen op de Zenbaan demonstreren.

U bent van harte welkom bij de opening van dit kunstwerk.

Programma opening op donderdag 25 september
14.15 uur Ontvangst in de kantine van sporthal De Overbeek 14.30 uur Welkomstwoord door wethouder Ad Donkers 14.40 uur Demonstratie zenballen door leerlingen van groep 4a en 7b van basisschool de Beekgraaf, Nistelrode.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de kunstenaars van Lokatief, Mariëlle Lapidaire, telefoon (06) 44 10 66 73, e-mail: beeld@lokatief.nl.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
(0412) 45 88 88
(0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket