Gemeente Gouda


Herdenkingskruis Toon Pille wordt verplaatst (18-9-2008)

Vanwege de verlegging van de Burgemeester Jamessingel wordt op 25 september om16.00 uur het herdenkingskruis van verzetsstrijder Toon Pille verplaatst. De nieuwe locatie van het herdenkingskruis is op de hoek van de Ridder van Catsweg en de Burgemeester Jamessingel.

Het herdenkingsmonument van Toon Pille is een houten kruis met de tekst `Hier viel op 30-09-44 in dienst van zijn vaderland TOON PILLE oud 23 jaar'. Toon Pille was in de Tweede Wereldoorlog actief als koerier voor de ondergrondse. Helaas werd hij opgepakt en vermoord.

Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis is het herdenkingskruis geplaatst.

De komende jaren wordt het gebied langs het spoor van Gouda opnieuw ingericht. Hier komt in 2015 het nieuwe stedelijke centrum van Gouda. Een knooppunt van openbaar vervoer en een aantrekkelijk centrum voor bewoners, reizigers, ondernemers en werkenden. Voorzieningen als kantoren, woningen, winkels, het nieuwe stadhuis, een onderwijspark en een uitgaansgelegenheid vinden hier een plek.

Vanaf 25 september is het herdenkingskruis op de nieuwe locatie te vinden op de hoek van de Ridder van Catsweg en de Burgemeester Jamessingel.


---