ProRail

Persbericht

22-09-2008

Tijdelijke afsluiting noordelijke onderdoorgang station Lelystad op 25 september 24.00-05.00 uur

De Combinatie Lely-200 sluit voor alle verkeer de noordelijke onderdoorgang van het station Lelystad in de nacht van donderdag 25 september 2008 tussen 24.00 uur en 05.00 uur af . Dit is nodig voor sloopwerkzaamheden boven de onderdoorgang aan de westzijde van het station. De sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd na de laatste busrit âs avonds en voor de eerste busrit âs morgens waardoor het busverkeer geen hinder ondervindt van de werkzaamheden. Alle verkeer, inclusief fietsers, kunnen gebruik maken van de zuidelijke onderdoorgang van het station.

De sloopwerkzaamheden bestaan uit het verwijderen van betonnen platen die boven de noordelijke onderdoorgang zitten en betonnen platen bij de fietsbrug. De werkzaamheden zijn nodig voor het uitbreiden van het station Lelystad en het bestaande spoor vanwege de aanleg van de Hanzelijn.

Het station wordt bijna tweemaal zo groot en er komen twee sporen bij. De uitbreiding van het station en het spoor zullen tot medio 2010 duren.

Hanzelijn

ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.