mascottes FC Utrecht feliciteren vrouwkindcentrum Diakonessenhuis

23/09/2008 16:23

Diakonessenhuis

Donderdag 25 september om 9.30 uur delen Tiger en Tigergirl, de mascottes van voetbalclub FC Utrecht, op de kinderafdeling en de kraamafdeling van het Diakonessenhuis op locatie Utrecht cadeautjes uit. Het vrouwkindcentrum bestaat die dag vijf jaar. 18 kraamsuites en de vraaggerichte zorg zorgden de afgelopen jaren voor meer bevallingen en opnamen in het ziekenhuis. Andere ziekenhuizen hebben het succesvolle concept overgenomen.

Vijf jaar geleden opende het ziekenhuis het vrouwkindcentrum, met onder andere 18 kraamsuites. Het centrum ontstond na het samenvoegen van de afdelingen kindergeneeskunde en gynaecologie van Zeist en Utrecht. Het professionele team is inmiddels uitgebreid met klinisch verloskundigen en borstvoedings-deskundigen. Het werken vanuit de nieuwe, vraaggerichte visie op zorg: family centered maternity care blijkt een groot succes.

Gezin staat centraal

De zorgvraag van het gezin staat centraal. De sfeer van thuis, een eigen ruime lounge met de nodige luxe en zorg op maat, zorgen voor een bijna thuis bevalling. De hele bevalling, van opname tot ontslag vindt plaats in die ene suite. Maar ook de afdeling neonatologie en de kinderafdeling werken vanuit het idee van vraaggestuurde zorg. Dit betekent bijvoorbeeld dat er een ouderkamer is op de afdeling neonatologie en een adolescentenkamer op de kinderafdeling. Uniek is dat moeders van couveusekindjes mogen blijven 'logeren' in het ziekenhuis.

Vrouwkindcentrum in de toekomst

De ontwikkelingen gaan door. De patiënt en de professional staan centraal. Die zorg op maat moet in de komende jaren resulteren in meer kraamsuites, couveusesuites en een centrum voor bevallingen waarbij alleen de aanwezigheid van een verloskundige nodig is.